U Rudnici pronađeno 17 tela, ekshumacija se nastavlja

Prema procenama stručnjaka, ekshumirani posmrtni ostaci odnose se na 21 osobu čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ekshumacija grobnice na lokaciji kamenolom Rudnica, u opštini Raška, počela je 23. aprila, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sudeći po do sada dobijenim rezultatima DNK analize, radi se o osobama albanske nacionalnosti, koje su stradale u toku konflikta na Kosovu i Metohiji.

Jedan broj ekshumiranih ostataka je trenutno u procesu sudsko medicinske obrade i identifikacije.

Kako se navodi, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje ove lokacije i pronalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su pokopani na ovoj lokaciji.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Euleksa i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Svi učesnici u procesu su uključeni i u potpunosti posvećeni uspešnom završetku forenzičkog procesa na ovoj lokaciji.

"Sprovođenje ekshumacija na lokaciji Rudnica od posebnog je značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS

Pogledajte još