Poslodavci će dobijati 15.000 za svakog novog radnika?

Zakon o porezu na dohodak građana, o čijim izmenama je juče počela rasprava u Skupštini, primenjivaće se do juna 2016. Poslodavci koji do tada zaposle do devet radnika biće oslobođeni 65 odsto poreza i doprinosa.

Veće olakšice imaće vlasnici firmi koji zaposle od 10 do 99 radnika. Na svakih 10 novozaposlenih oni dažbine ne bi plaćali za sedam novih radnika.

Uštedu iznad milion dinara mesečno imale bi gazde koje povećaju platni spisak za najmanje sto ljudi.

U Vladi procenjuju da bi se ovom merom moglo zaposliti i do 30.000 radnika, a polovina od toga bili bi ljudi koji su radili na crno, a kojih ima i po 30 odsto u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

Ministar finansija Lazar Krstić ocenio je da ovakve olakšice predstavljaju uvod u smanjenje nezaposlenosti i borbu protiv sive ekonomije.

- Pružamo priliku onima koji su zapošljavali na crno da prihvate ovu meru pre nego što se agresivno krene sa suzbijanjem sive ekonomije - poručio je Krstić osvrćući se na primedbe Fiskalnog saveta da se ovako neće rešiti problem nezaposlenosti.

Miodrag M., vlasnik pekare na Vidikovcu, kaže da će sada prijaviti majku koja kao prodavac godinama radi na crno.

- Nisam je prijavio jer bi me doprinosi koštali više od polovine njene zarade. Istovremeno, raditi i zapošljavati na crno znači i svakodnevni strah od inspekcije čije su kazne od 400.000 do milion dinara. A toliko mi pekara zaradi za pola godine - kaže naš sagovornik.

Direktor „Energoprojekta“ Vladimir Milovanović procenjuje da u Srbiji svaka druga građevinska firma ne prijavljuje sve radnike, te da bi u ovom sektoru nove mere sigurno smanjile sivu ekonomiju.

- Olakšice bi stimulisale poslodavce da zapošljavaju nove ljude. Nama bi to bila ogromna ušteda jer smo prošle godine zaposlili 170 radnika, a zapošljavaćemo i ove - kaže Milovanović.

U „Delta holdingu“ ove godine planiraju da zaposle 500 radnika, pa kažu da bi im poreske olakšice dobrodošle. U „Viktorija grupi“ objašnjavaju da su najavljene mere veliki doprinos smanjenju nezaposlenosti i da će biti dodatni podsticaj i njihovoj, ali i drugim firmama.

Sporne samo minimalne zarade
Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, rok Radnoj grupi za izradu konačne verzije Nacrta zakona o radu pomeren je do kraja sledeće nedelje. Sindikati i poslodavci do tada će morati da usaglase stavove o radu na određeno vreme, otkazima, otpremninama, kolektivnom ugovoru i minimalnoj zaradi. Sekretar Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović kaže da su se sindikati i poslodavci saglasili da rad na određeno traje dve godine.

- Otpremnine neće moći da se naplaćuju dva puta za isti staž. Ostale su sporne minimalne zarade. Sindikati traže da minimalac ne bude manji od potrošačke korpe - kaže on.

Izvor: Blic

Pogledajte još