Reč stručnjaka: Kakvo nas leto očekuje?

Čovek koga u poslednje vreme često viđamo na mnogim televizijskim kanalima je Aleksandar Nišavić, savetnik direktora RHMZ za meterologiju. Kada je gostovao u jutarnjem programu televizije Pink, voditelj Srđan Predojević upoznat sa činjenicom da je tačna prognoza iz RHMZ upućena na vreme nadležnim organima, upitao je: “ Gospodine Nišaviću kada ste već znali da nas očekuje tolika količina padavina zašto niste došli na televizuju i upozorili ljude.”

Ovo nas je navelo da potražimo gospodina Nišavića i pitamo ga šte je tačno obaveza Republičkog hidrometeorološkog zavoda?

RHMZ Srbije je referentna ustanova sa punom odgovornošću za izradu i prezentovanje prognoza vremena i voda, davanje upozorenja i najava za vanredne i opasne meteorološke i hidrološke pojave. Sve to je definisano Zakonom o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti, kao i podzakonskim aktima.

Koji načini upozorenja postoje u Republičkom hidrometeorološkom zavodu?

Redovni bilten prognoze vremena, Operativni hidrometeorološki bilten, Bilten upozorenja, SMS i mail upozorenja. Takođe, Na sajtu Republičkog hidrometeorloškog zavoda možete naći prognoze vremena i voda, najave i upozorenja, za period od nekoliko sati do nekoliko dana unapred, a koji se redovno ažuriraju i po nekoliko puta na dan, u zavisnosti od razvoja vremenske situacije.

Kada ste počeli za upozorenjima za nevereme koje je zahvatilo Srbiju 15. maja?

U okviru operativnog hidrometorološkog biltena krenuli smo sa ranom najavom već 9. maja upravo sa prvim jasnim indicijama da bimogli da imamo veće količine padavina na većem delu teritorije Srbije. Narednih dana, počev od 10. maja, redovno smo izdavali najave i upozorenja za period od 13. do 16. maja na opasnost od obimnih padavina za teritoriju republike Srbije: u utorak posle podne i uveče na količine od 20 l/m2 za 3 sata, u sredu i četvrtak 40 do 60 litara po kvadratu za 24 sata, odnosno 50 do 120 l/m2 za 72 časa, lokalno i više.

Upozorenje najvišeg stepena (veoma opasna pojava-crveni stepen upozorenja) izdato je u ponedeljak 12 maja za sredu i četvrtak. Osim u operativnom hidrometeorološkom biltenu, upozorenje je poslato i sms-om i mejlom svim nadležnim državnim organima i institucijama, prevashodno Sektoru za vandredne situacije MUP Republike Srbije i Direkciji za vode pri ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Meteoalarm rs je nacionalni ali i deo evropskog projekta, i sve ono što se nalazi na našem sajtu može se videti i na evropskom Meteoalarmu. Na Meteoalarmu opasnost od pojava se prikazuje bojama i simbolima: zelena znači da nema opasnosti, žuta boja predstavlja potencijalnu opasnost, naradnžasta znači da je vreme opasno, a crveni alarm predstavlja najveći stepen opasnosti, veoma opasna pojava.

U Beogradu, Valjevu i Smederevskoj palanci oboreni svi apsolutni dnevni, mesečni i prolećni maksimumi padavinana ovim prostorima od 1888 godine?

U skladu sa ovakvim meteorološkim prognozama i upozorenjima, kao i rezultatima hidrološkog modela, date su najave prevazilaženja granica redovne i vanredne odbrane od poplava na slivovima reka: Kolubara, Ljig, Tamnava, Ub, Jadar, gornji tok Zapadne Morave i donji tok Ibra.

(old_image)

Po čemu se ciklon "Tamara" razlikovao od drugih ciklona koji su zahvatali našu zemlju i region?

Ovaj ciklon će svakako biti predmet mnogih detaljnijih analiza. Kao i većina drugih ciklona koji utiču na vreme na našim prostorima nastao je u Đenovskom zalivu. Bio je jako izražen po svim visinama,velikih razmera, i relativno dugo (nekoliko dana) je dominantno uticao na vreme na ovim prostorima.

Svetska meteorološka organizacija pohvalila je naše prognostičare zbog pravovremeno pruženih upozorenja i to sa velikom tačnošću?

Prvi u regionu upozorili smo na najviši stepen opasnosti, označili smo crveni alarm, a nakon toga to su uradile kolege iz Republike Srpske, Bosne i Hrvatske. Potvrda da smo posao dobro uradili stigla je od Gospodina Dimitra Ivanova šefa regionalne kancelarije za Evropu (RA6) pri Svetskoj Meteorološkoj organizaciji, kao i naših kolega iz organizacije Meteoalarm eu. Tim povodom pozvali su nas na sastanaku u Prag prezentujemo upravo naše aktivnosti tokom ove elementarne nepogode.

Kakvo nas leto očekuje?

Prosečno toplo ili malo toplije u odnosu na višegodišnji prosek. Očekuje nas jedno uobičajeno leto.

Kada je atmosfera u pitanju državne granice ne postoje. U ovoj katastrofičnoj situaciji koja nas je zadesila meteorolozi su pored spasioca, vatrogasaca i gorske službe odigrali značajnu ulogu. Upozorili su nas! Možda bi trebalo da im više verujemo ubuduće.

Pogledajte još