Facebook od sada i čisti kompjutere od virusa?

Kada se korisnik prijavljuje na Fejsbuk sa uređaja koji je zaražen nekim malware-om, pojaviće se informacija koja će ga obavestiti o postojećem problemu. Njemu će zatim biti preporučeno da uz pomoć programa kompanija F-Secure ili Trend Micro skeniraju i očiste računar od virusa.

Poenta ovoga je da se pronađe i otkloni zlonamerni sofver (malware) ukoliko korisnik pristupa sa računara koji je njime zaražen.

"Radili smo sa F-Secure i Trend Micro kompanijama kako bi ugradili besplatan anti-malware softvere direktno u postojeće sisteme za otkrivanje zloupotreba i njihovo sprečavanje. Kada se korisnik loguje sa uređaja koji je zaražen, pojaviće se ekran koji će ga obavestiti o postojećem problemu. Na njemu će se nalaziti i preporuka da uz pomoć programa kompanija F-Secure ili Trend Micro skeniraju i očiste računar od virusa" izjavio je softverski inženjer Fejsbuka Četan Govda.

Korisnici nisu u obavezi da koriste neki od ova dva servisa, ali se preporučuje.

Tokom skeniranja i uklanjanja, korisnici će normalno moći da nastave sa korišćenjem Fejsbuka i drugih servisa. Kada se skeniranje i “čišćenje” završi, na Fejsbuku će se pojaviti obaveštenje, a moguće je i pogledati rezultate skeniranja.

Ova opcija pojaviće se uskoro i samo je još jedan od načina na koji se ova društvena mreža bori protiv hakera.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još