Top 9 saveta za kućno farbanje kose!

1.Odredite svoju prirodnu boju kose

Bez obzira što već dugo niste videli svoju prirodnu boju kose, važno je da znate kako ona izgleda. Boja za kosu koju ste videli u nekom časopisu ili na reklami na vašoj kosi neće tako da izgleda, zato se raspitajte kod stručnjaka o vašoj boji i saznajte da li je ona topla ili hladna.

2. Budite realni

Ništa se ne može postići preko noći, pa tako ni savršena boja kose. Želite li da samostalno postignete boju kose koja je potpuno drugačija od vaše prirodne, budite spremni na neuspeh. Sa druge strane, ako želite da posvetlite ili potamnite vašu sadašnju boju za samo nekoliko nijansi uspeh je zagarantovan.

3. Od viška glava ne boli

Najgore što može da vam se dogodi je da tokom bojenja kose ostanete bez boje. Kako bi izbegli ovakvu situaciju, ne štedite na sebi već kupite jedno pakovanje više. Bolje da vam ostane viška nego da zafali.

4. Izbegavajte bazene

Želite li da uživate u svojoj novoj prolećnoj boji kose što duže, izbegavajte kupanje u bazenu bar dve nedelje pre i posle bojenja kose. Hlor isušuje kosu i uništava boju, zato bolje podignite kosu ispod kape i uživajte u sunčevim zracima pored bazena baš kao holivudske dive.

5. Birajte svetlije nijanse

Kada je reč o bojama i nijansama budite oprezni! Boja će na vašoj kosi uvek ispasti tamnija nego što je prikazano na kutiji ili ton karti. Kosu je uvek lakše potamneti nego posvetleti.

6. Preskočite pranje kose

Planirate li da bojite kosu, preskočite pranje kose barem za dan ili dva. Prirodna masnoća koju proizvodi vaša koža štiti teme od iritacija, a sem toga boju ćete lakše naneti i ravnomerno rasporediti po celoj kosi.

7. Promenite šampon

I šampon za kosu može da bude krivac za kratak vek vaše lepe i sveže boje. Šamponi poput onih protiv peruti imaju snažno delovanje koje može da uništi vašu novu boju, zato bolje odaberite blaže šampone poput onih za farbanu kosu.

8. Održavajte kosu
Obojena kosa brže se isušuje zato je potrebno da je adekvatno zaštitite. Maske za kosu idealne su protiv isušivanja pa će vašoj kosi vratiti svežinu i sjaj. Masku nanesite bar jednom nedeljno i vaša će boja duže ostati lepa.

9. Ne farbajte kosu posle 19 časova

Iako zvuči neobično, ali izbegavajte kasnovečernje bojenje kose. To nema nikakve veze sa kvalitetom bojenja već sa snalažljivošću. Ako niste vešti u farbanju kose ili pak eksperimentišete sa snažnim bojama postoji velika šansa da vaša boja neće ispasti kako ste mislili. Imajte na umu da vas u takvoj situaciji jedino profesionalac može spasiti, a ako vam se zatvori frizerski salon nema vam spasa.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još