Zvaničnici Srbije na predizbornim skupovima

Posmatrače, na poziv Prištine, šalje i EU, a nevladina organizacija „Demokratija na delu“ najavila je juče da će glasanje pratiti 2.800 posmatrača na svim biračkim mestima.

Za prve kosovske parlamentarne izbore posle potpisivanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine prijavilo se devet albanskih, šest bošnjačkih, pet srpskih, tri romske i po dve turske, goranske, aškalijske i egipćanske liste. Glasači će od 1.235 kandidata izabrati 120 poslanika Skupštine Kosova.

Kandidate za novog premijera Kosova do sada su istakle Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Obe stranke kandidovale su svoje predsednike - DPK aktuelnog tehničkog predsednika vlade Hašima Tačija, a AZBK Ramuša Haradinaja, čiji izborni štab obećava da će bivši komandant OVK i nekadašnji premijer, ako bude izabran, „za 100 dana ukloniti barikade i otvoriti most na Ibru“ u Kosovskoj Mitrovici, koji od 1999. deli grad na albanski i srpski deo.

Iako se pričalo o zajedničkoj listi, Srbi sa KiM prijavili su pet, od kojih su dve, kako se tvrdi, „fiktivne“ zbog prava na kontrolu na biračkim mesta. Na izbore idu Pokret za demokratski prosperitet Dragiša Mirić, Srpska lista Aleksandar Jablanović, SLS Slobodan Petrović, Progresivna demokratska stranka Nenad Rašić i Socijaldemokratija Saša Đokić. Na izbornim listićima, Progresivna demokratska stranka je pod brojem 33, Srpska lista 38, Pokret za demokratski prosperitet 39, Socijaldemokratija 41, a pod brojem 56 je SLS.

Iako pojedini kandidati Srpske liste, čiju okosnicu čine Srpska, SLS, SDP i NDS, još ne znaju detalje predizborne strategije, prvi njen kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović objašnjava za Danas da će kampanja biti poput one koju je Srpska vodila na poslednjim kosovskim lokalnim izborima krajem prošle godine.

- Direktno ćemo razgovarati s građanima, održaćemo više skupova širom KiM na kojima će učestvovati i državni zvaničnici Srbije na različitim nivoima, gostovaćemo na lokalnim medijima. Srpska lista je šarolika, pa nemamo posebne instrukcije za kandidate. Svi imaju slobodu da, u skladu sa generalnom politikom liste, sami koncipiraju svoj predizborni nastup, jer će na predstojećim izborima svi kandidati izmeriti svoj autoritet kod birača - kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, u svim srpskim opštinama na KiM formirani su centralni izborni štabovi u kojima kandidati za poslanike treba da se angažuju. Stojanović negira da je Srpska lista predizbornu kampanju započela „pre roka“ - prošlog vikenda čišćenjem srpskog groblja u Prištini.

- Često imamo izbore, pa se možda nekome čini da je to deo kampanje, iako to nema nikakve veze. Ovo je deseta akcija čišćenja srpskih grobalja na KiM, a ova u Prištini želeli smo da uredimo pred predstojeće Zadušnice 7. juna - napominje Stojanović.

Nenad Rašić najavljuje da će Progresivna demokratska stranka voditi kampanju „od kuće do kuće“ i organizovati skupove u svim srpskim mestima na KiM. Detalje predizbornih aktivnosti ova stranka trebalo je da dogovori na sinoćnjem sastanku.

Za sinoć je bio najavljen i sastanak Pokrajinskog odbora DSS, koja je bojkotovala sve izbore koje je do sada organizovala samoproglašena kosovska država, uključujući i prošlogodišnje lokalne kosovske izbore.

Izvor: Danas.rs

Pogledajte još