2048 JE KAO DROGA: Igrica koja izaziva zavisnost jaču od heroina!

Kažu da genijalnost leži u jednostavnosti i svedenosti. Kao dokaz u prilog tome, a u skladu sa onim o čemu danas pričamo, možemo navesti primere igrica kao što su tetris i pakman, koji traju već nekoliko decenija a jednostavne su toliko da jednostavnije ne mogu biti.

2048 je mobilna igrica koja se bavi brojevima i prostorom, a osnovna ideja je vrlo prosta: postoji ograničen broj kvadrata i svaki potez u nekom od četiri smera pod pravim uglom donosi pojavu novog broja (uvek je to 2 ili 4) na nasumičnom kvadratu. Spajanjem istih brojeva duplira se suma tog kvadrata: da objasnimo plastično: kombinovanjem 2 i 2 dobija se 4, potom spajate 4 i 4 da biste dobili 8, potom 8 i 8 da biste dobili 16, pa 16 i 16 da biste dobili 32… I tako morate sve do 2048.

Ako vam se ovo čini lagano za dostignuti, niste u pravu: neverovatno je teško i zahteva ozbiljno planiranje i dobro promišljenu strategiju.



Ovo je HTML5 igrica koja se može igrati besplatno i na smartfonima ali i na webu
, a njen tvorac je 19-godišnji italijanski programer Gabrijele Ćiruli. On kaže da je ideju posudio od igrice 1024 koja postoji na iOS-u, koja je nastala po ugledu na igricu Threes, tako da sve tri igrice postoje u sličnom okruženju.

Ono što 2048 izdvaja je težina i zaraznost koju stvara: pomeranje levo – desno, spajanje brojeva i osećaj da ova igrica ipak ne može da bude toliko teška, te nada da će sledeća partija nakon prethodnog poraza biti bolja, sve vas to drži prikovanim i omađijanim. Takođe, potrebno vam je malo vremena da zađete duboko u partiju; ako ste dovoljno brzi do bloka od 512 možete da stignete za svega minut, dva, a pritom i ne možete brzo da izgubite partiju.

Za kraj, jedan savet: DRŽITE SE ĆOŠKOVA. Izaberite bilo koji koji vam odgovara, i u njega gurajte veće brojeve i u njemu spajajte postojeće. Ako je to gornji levi ugao onda ćete sve brojeve gurati samo na levo i najčešće na gore. U tom slučaju nikada nemojte povlačiti brojeve na desno, i pokušajte da sebe ne dovedete u situaciju da to morate da uradite. Premda ovo dosta ograničava vaše kretanje, to je najbolja strategija.

Ako koristite Android, možete je preuzeti ovde. Verziju za iOS možete preuzeti ovde.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još