Izveštaji od ministara polako pristižu

Prema njenim rečima, potom će biti određeni i prioriteti: obnova putne, železničke, telekomunikacione i elektroenergetske infrastrukture, kao i oštećenih kuća, škola, bolnica i drugih objekata.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović naglasila je da će 1.600 kuća, koje su potpuno uništene u poplavama, do zime biti obnovljene i ljudi će imati krov nad glavom i napomenula da će u obnovi kuća država ili davati novac za rekonstrukciju, neko će dobiti kuću...

Pošto je u poplavama u Srbiji uništeno i oštećeno 250 mostova, svi će biti obnovljeni do kraja godine, kao i veći deo železničke infarstruktura, koji je oštećen u poplavama, objasnila je Mihajlovićeva na RTV Vojvodina.

Mihajlovićeva je rekla da se ovakve poplave u Srbiji nisu mogle predvideti i eventualna odgovornost za loše reagovanje u vreme vanredne situacije tek se treba utvrditi, i to na osnovu donetih zakona, a ne na osnovu ličnih procena i utisaka.

Bilo je dosta nespremnih lokalnih samouprava u vreme velikih poplava i ta situacija se ponavlja iz ranijeg perioda, ocenila je Mihajlovićeva i ukazala da se sistem organizovanja u vanrednim situacijama mora menjati.

Mihajlovićeva je istakla da je cela vlada delovala kao tim u vreme vanredne situacije.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da bageri za otkop uglja na Kolubari, koji su potopljeni, nisu osigurani od elemantarnih nepogoda, Mihajlovićeva je rekla da se taj podatak još proverava, a ako se pokaže da je to tačno, odgovornost će snositi Elektroprivreda Srbije.

Na pitanje da li se menja vladin plan mera štednje i reformi u privredi, posle poplava, Mihajlovićeva je rekla da se se osnovni, strateški plan neće menjati, jedino što će se plan jednim delom prilagoditi situaciji na terenu posle poplava.

Izvor: B92

Pogledajte još