Veliki poduhvat na kopu „Drmno”: Vika se preselila u „Viminacijum”

Ostaci mamuta otkriveni su pre pet godina prilikom rada rudarske mehanizacije na kopu „Drmno”

Ostaci mamuta Vike specijalnim metodama preseljeni su 11. aprila sa površinskog kopa „Drmno” u Arheološki park Viminacijum. Za nekoliko meseci mamut Vika bi trebalo da bude jedna od najvećih atrakcija u budućem paleontološkom parku, koji će biti jedinstven u celoj Srbiji.

Ti ostaci otkriveni su pre pet godina prilikom rada rudarske mehanizacije na kopu „Drmno”. Premeštanjem mamuta sa kopa, omogućen je neometan rad tog kopa. Naime, zbog daljeg napredovanja kopa rađene su višemesečne pripreme za selidbu mamuta Vike. Time je okončana jedna od epizoda očuvanja arheološkog blaga na području Viminacijuma. Sada će i ostaci čuvenog mamuta biti dostupniji pogledima posetilaca parka.

(old_image)

Premeštanjem mamuta sa kopa, omogućen je neometan rad kopa

Uz pomoć teških mašina, posebnom metodom obezbeđen je sarkofag za podizanje i transport ostataka mamuta. Da skelet tokom transporta zbog udaraca i vibracija ne bi bio oštećen, kosti mamuta su ostale na podlozi od zemlje debljine 60 centimetara, isečenoj posebnim mašinama, a potom obložene posebnim materijalima, čeličnim cevima i konstrukcijom za dizanje.
Istom metodom pre godinu dana transportovani su i ostaci kasnije pronađenih mamuta na istočnoj strani površinskog kopa.

U muzeju sa rođacima
U prvom podzemnom paleontološkom muzeju u Srbiji biće izložen skelet mamuta Vike, pronađen 2009. nedaleko od rimske Carske grobnice u Viminacijumu, kao i njeni rođaci koji su iskopani 2012. iz dubine lesnog brda Nosak. Da bi posetioci što vernije doživeli svet mamuta, njihovi fosili biće prikazani zajedno sa živopisnim tlom u kom su otkriveni.

Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać objasnio je da seoba Vike predstavlja pravi tehnički poduhvat, koji je iziskivao zajednički rad tima stručnjaka. Ostaci mamuta preseljeni su u konstrukciji teškoj 54 tone. U budućem paleontološkom muzeju u Viminacijumu, osim mamuta Vike, posetioci će imati priliku da vide i mamute koji su pronađeni 2012. godine na lokalitetu Nosak, koji, takođe, pripada Površinskom kopu „Drmno”.

Teren za seobu Vike pripremio je kostolački „Autotransport”, koji je sedam dana radio na nasipanju i osiguravanju linije transporta, koja je morala biti potpuno bezbedna imajući u vidu da se radi o izuzetno vrednom arheološkom eksponatu. Nakon dizanja Vike na vučni voz, došlo je do ukopavanja točkova ovog voza, kada je pomoć pristigla od pomoćne mehanizacije kopa „Drmno”. Buldožerista Goran Gačić je preciznim i pažljivim rukovanjem pokrenuo ogromni šleper i odvukao ga uzbrdo.

N. Antić
I. Milovanović

Pogledajte još