Otkrivena najduža kopnena migracija životinja u Africi!

Koristeći GPS ogrlice na osam odraslih zebri (Equus quagga), WWF i Ministarstvo životne sredine i turizma Republike Namibije, u saradnji sa organizacijom Elephants Without Borders (EWB) i Odeljenjem za divlje životinje i nacionalne parkove Republike Bocvane, tokom dve uzastopne godine registrovali su migraciju zebri između Čobe u Namibiji i Nxai Pan Nacionalnog Parka u Bocvani.

Dužina puta između ova dva lokaliteta iznosi 250km, tako da zebre tokom ukupne migracije do jedne tačke i nazad pređu ukupno 500km. Ova otkrića su objavljena u najnovijoj studiji u časopisu Oryx.

Do otkrića se došlo u trenutku kada su brojne vrste širom sveta ugrožene, a migracije zebri u ostalim delovima Afrike prekinute usled fizičkih barijera kao što su ograde.

„U vremenima u kojima čovek teži da dominira, ovo otkriće je potpuno neverovatno. Mi često mislimo da znamo sve o prirodnom svetu, no pokazalo se da je važno nastaviti sa naučnim istraživanjima kako bi unapređivali naš rad na zaštiti prirode“, izjavio je dr Robin Naidoo, viši ekspert za zaštitu prirode pri WWF-u.

Implikacije ovog otkrića su od velikog značaja za unapređenje zaštite prirode u ovoj oblasti. Sama migracija se u potpunosti dešava unutar Prekograničnog rezervata Kavango Zambezi (KAZA), koji predstavlja jedini zaštićeni predeo u svetu kojim zajednički upravlja pet zemalja.

Prostirući se na području od 109 miliona hektara širom Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Zambije i Angole, KAZA predstavlja primer velikog predela koji mora biti pod zaštitom kako bi se velike kopnene migracije očuvale.

„Nalazi ove studije naglašavaju važnost prekograničnih napora u očuvanju ove oblasti”, smatra Pjer Du Preez, glavni ekspert za zaštitu prirode pri Ministarstvu životne sredine i turizma Republike Namibije. "Ova studija je odigrala ključnu ulogu u utvrđivanju ključnih migratornih koridora divljih životinja u KAZA-i”.

„U vreme kada su vesti iz oblasti zaštite prirode uglavnom negativne, otkriće ovog nepoznatog fenomena trebalo bi da odjekne širom sveta. Sve vlade bi trebalo da se pozabave zaštitom migratornih puteva jer samim tim obezbeđuju i rast u ovoj oblasti turizma. Nastavićemo praćenje ovih kretanja kako bi sačuvali ove retke prirodne fenomene”, izjavio je Majkl Čejs, osnivač EWB-a.

Nastavak istraživanja biće neophodan kako bi se utvrdila učestalost migracija na godišnjem nivou, kao i genetska prenosivost ovog ponašanja sa majke na potomostvo.

Pogledajte još