Mapa predrasuda: Krim je Putinistan, Crna Gora je ništa, a šta smo mi?

Umetnik Martin Vargic stvorio je mapu sveta koja prikazuje preko 1.800 predrasuda o zemljama, regionima, morima i okeanima i apsurd toga kako čovečanstvo bez prevelikih problema može da otpiše određene delove naše planete, piše Independent .

Stvaranje standardne političke mape trajalo je tri meseca, uz korišćenje javno dostupnih geografskih podataka, dok je na same predrasude potrošeno još mesec i po.

Mapa je izuzetno detaljna i izuzetno opširna, ali je svakako vredi pogledati.

Ona prikazuje Srbiju kao "ratnu zonu", Crnu Goru kao "ništa", BiH kao područje Alaha, a Hrvatsku kao „redovnog negativca“, Norvešku kao sinonim za njenu metal-scenu, Rusija je povezana sa drogom krokodil, dok je Kanada za mnoge, barem sudeći po predrasudama, zemlja hokeja i irvasa.

Međutim, Vargic je naglasio da nije saglasan sa ovim stereotipima, od kojih su mnogi bazirani na pojednostavljivanju i dodao da su mnogi od njih uglavnom karakteristični za Zapadnjake.

Po njemu, i sama mapa je stereotip stereotipa, s obzirom na to da je zasnovana na ubeđenjima određenih osoba i načinu na koji oni posmatraju svet.

Vargic planira da unapredi mapu u narednom periodu, ubacujući znatno više kulturoloških i geografskih razlika, kao i određene reference iz pop kulture.

Mapu možete pogledati OVDE

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još