Zagrevanje za Cinema City uz kultne filmske numere!

Sedmi po redu Cinema City, koji se ove godine održava od 21. do 28. juna, svoje zvanično otvaranje imaće 22. juna premijerom debitantskog filma Mine Đukić, Neposlušni. Ovom filmskom otvaranju, u petak 21. juna, prethodiće muzičko zagrevanje i hvatanje niskog starta za filmski početak festivala. U pitanju je autentično i nesvakidašnje muzičko iskustvo, koncert hora Collegium Musicum, koji će, na otvorenom, izvoditi najomiljenije hitove domaće filmske muzike. Publiku će zabaviti kultne numere Zorana Simjanovića, komponovane za neke od najpoznatijih domaćih filmova. Poseban šarm čuvenim melodijama daće novi aranžmani koje potpisuje Simjanović, prilagođeni ovom jedinstvenom dešavanju. Muzički nastup pratiće projekcija fotografija na velikom filmskom platnu, koja će publiku podsetiti na likove, kao i filmove iz kojih se izvode numere.

Koncerti ženskog hora Collegium Musicum već decenijama predstavljaju autentični muzički izraz, čiji je nosilac dirigent Darinka Matić-Marović, koja vodi hor još od njegovog osnivanja pre četrdeset godina. Danas je hor prevođen Darinkom Matić-Marović i Draganom Jovanović. Mnogi značajni muzički autori su komponovali specijalno za ovaj ansambl, koji je, u okviru svojih turneja, prošao ceo svet i osvojio publiku i brojna priznanja na svetskim i domaćim festivalima. Fantastične devojke hora Collegium Musicum su sadašnje i bivše studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti, čija se energija i strast prenosi na posetioce tokom nastupa. Neke od njih su razvile i vrlo uspešnu, paralelnu muzičku karijeru, a među njima je Ana Janković, dugogodišnja članica hora, koja je publici poznatija kao violinistkinja odličnog mladog i talentovanog beogradskog benda Stray Dog.

Kultni filmski hitovi na velikom platnu!
Cinema City internacionalni filmski festival svake godine, u okviru selekcija Respect to... prikazuje filmska ostvarenja značajnih autora, koji su obeležili razvoj strane odnosno domaće kinematografije.

Nastup hora Collegium Musicum poslužiće kao uvertira ovogodišnjoj selekciji Respect to... Zoran Simjanović, kao autoru i kompozitoru koji potpisuje neke od najpopularnijih hitova domaće filmske muzike. Cinema City će Zoranu Simjanoviću, kao autoru koji je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma, na festivalu dodeliti Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji.

Simjanović je do danas kompanovao muziku za neverovatna 64 igrana filma, od kojih je prvi Specijalno vaspitanje Gorana Markovića, a najnoviji Falsifikator istog reditelja, prikazan na Cinema City festivalu 2012. Autor je muzike i za brojna televizijska ostvarenja i serije, crtane i kratke filmove, kao i za pozorište. Još u detinjstvu je počeo da se bavi muzikom, a tokom šezdesetih godina je svirao u nekoliko poznatih rok sastava, kao što su Siluete i Elipse. Sredinom sedamdesetih počinje da se bavi scenskom muzikom, a zatim i da sarađuje sa domaćim i stranim televizijskim i filmskim produkcijama, za koje će komponovati svoje najpopularnije numere. Dva puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, za Miris poljskog cveća i Balkan ekspres, a osvojio je i druge mnogobrojne nagrade za filmove kao što su Otac na službenom putu, Tito i ja i Tango Argentino.

U okviru selekcije Respect to... Zoran Simjanović, retrospektive filmova za koje je Simjanović komponovao muziku, publika će moći da se podseti poznatih filmskih hitova, koje će mnogi prvi put videti na velikom platnu! Svi koji nisu imali priliku da uživaju u ovim filmovima u bioskopu, a voleli su da ih gledaju na malim ekranima, na Cinema City festivalu moći će da ih dožive kroz pravo bioskopsko iskustvo.

U okviru ove selekcije biće prikazano šest ostvarenja, koja čine obaveznu lektiru domaćeg filma. Na velikom platnu, publika će imati priliku da pogleda filmove Otac na službenom putu, kultni film Emira Kusturice, nagrađen Zlatnom Palmom u Kanu 1985, Anđeo čuvar, istinitu priču reditelja Gorana Paskaljevića o savremenoj evropskoj trgovini robljem, sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi, kao i Miris poljskog cveća, takođe nagrađen u Kanu i potpisan od strane jednog od najznačajnijih reditelja domaće kinematografije, Srđana Karanovića. Deo selekcije činiće i dva poznata filma Branka Baletića.

U pitanju su Sok od šljiva, o lokalnoj ’’faci’’ - disk džokeju Mikiju Rudinskom u tumačenju Mikija Manojlovića i čuveni Balkan ekspres, jedan od najomiljenijih filmova domaće kinematografije.
Najzad, legendarni film Gorana Markovića, po kome je glavna takmičarska selekcija Cinema City festivala dobila ime – Nacionalna klasa do 785 cm3 likova naše kinematografije, Branimira Mitrovića Flojda, u tumačenju Dragana Nikolića, kao i na istoimeni muzički hit Zorana Simjanovića - Flojd.

Ne propustite da se podsetite filmova i melodija koje svi volimo, dok će mlađim pripadnicima publike ovo biti i prva prilika da pogledaju legendarna ostvarenja domaće kinematografije na velikom platnu!

Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više informacija o muzičkim dešavanjima na Cinema City festivalu, kao i filmovima, selekcijama i
uzbudljivim premijerama i gostima možete saznati na cinemacity.org, a o festivalima Dunavske festivalske mreže – Exit-u, Mikseru i Cinema City-u – i njihovim zajedničkim aktivnostima na danubefestivals.net.

Pogledajte još