Slavna grupa “TNT” slavi 45 godina: "Bolji je nečastan beg nego častan poraz!"

Strip "Alan Ford", čiji je prvi broj u Italiji izašao u maju pre 45 godina, odavno je na ovim prostorima stekao kultni status i verne obožavaoce. Kao i nekad njegova se britka satira i dalje redovno citira, čak i među onim retkima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu da se ne slože sa njegovim glupavim, a istovremeno logičnim izrekama, poput one da je "bolje ispasti budala nego iz voza".

Izjave tog bivšeg pilota i beznadežnog izumitelja legendarne su među ljubiteljima stripa, štampaju se na majice po uzoru na Grunfa, razmenjuju u razgovorima, 'šetaju' u forumskim potpisima te se, kao i dijalozi među likovima, pamte, prepričavaju i, iako smo ih mnogo puta čuli, ne gube na duhovitosti.

"Ko leti vredi, ko vredi leti, ko ne leti, ne vredi", "Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega", "Bolje izdati knjigu nego prijatelja", "Ako misliš da pobediš, ne smeš izgubiti", "Bolji je nečastan beg nego častan poraz" i "Bolje živeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bedi", samo su neke od izjava tajnih agenata Grupe TNT koje su se, poput njihovih imena, ukorenile u našem svakodnevnom govoru.

U 'politički nekorektnom' stilu stripa tako se ponekad neko malog rasta i velikog nosa nazivao Bob Rok, a mnogi će u svom radnom okruženju prepoznati ponekog Debelog Šefa ili pak Broja 1, koji uz pomoć 'male crne knjižice' vuče sve konce, a nedvosmisleno je i o kakvom je poslovnom dogovoru reč kada se spomenu one Sir Oliverove "Halo Bing, kako brat?" i "Cena? Prava sitnica!".

Generacija koja je odrasla uz strip danas verovatno sve bolje razume Jeremijinu jadikovku "boli me sve i još mnogo toga", zna se da kada se za nekog kaže da ima 'Superhikov dah' ne znači da miriše kao ljubičica, a jasno je i zašto korumpirani političari podsećaju na svinjolike gradske “glavešine” iz stripa.

Izvor: jutarnji

Pogledajte još