NJEGOV CV IZAZIVA PANIKU: Doktor nauka tri godine traži posao!

0

Nikola Knežević (37) iz Srpskog Miletića doktorirao je na univerzitetu u Ajovi (SAD) kod profesora Viktora Lina, svetskog autoriteta za nanotehnologije.

Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Hjustonu, gde se bavio veoma atraktivnim istraživanjem na temu „konstrukcija nanomaterijala za ciljanu isporuku lekova u organizam pomoću svetlosti, odnosno laserom“.

Knežević objašnjava da je reč o metodi kojom se lek ubacuje direktno na obolelo mesto kao što je slučaj u lečenju kancera. Prednost u odnosu na dosadašnje terapijske procedure jeste što zdravo tkivo ostaje neoštećeno. Njegovi radovi su veoma zapaženi i često citirani u univerzitetskoj javnosti. Dr Knežević naglašava da se vratio u svoju zemlju da bi nastavio univerzitetsku i naučnu karijeru očekujući da će sa stečenim znanjem biti dočekan širom otvorenih ruku.

Međutim, ni na jednom državnom univerzitetu u Srbiji za njega nema mesta. S druge strane, vodeći naučnici iz njegove oblasti sa američkih i evropskih univerziteta voljni su da mu ponude saradnju.

U Odžacima, gde mu žive roditelj , profesori ga pamte kao đaka koji je uvek bio među najboljima u gimnaziji, a izvanredan uspeh pokazao je i kao student hemije u Beogradu i doktorand u SAD.

Vratio sam se pre tri godine da vidim imam li realne šanse da nađem odgovarajući posao makar u industrijskom sektoru. Ima dobrih kompanija, ne libim se posla, a moje ideje mogu da ostvarujem i u nekoj kompaniji koja bi mi omogućila istraživački rad. Uveren sam da bih to višestruko vratio – kaže Knežević, čiji CV, kako tvrde njegovi prijatelji, često izaziva „paniku“ na fakultetima gde je konkurisao za posao jer ugrožava mnoge koji su dobili posao preko reda.

Videću kako će se stvari dalje razvijati, ali ne bih voleo da moram da odem. Supruga je docent na državnom fakultetu, skućili smo se u Novom Sadu, ali ne mogu beskrajno da čekam. Dobio sam poziv sa univerziteta iz Monpeljea u Francuskoj i ponuđeno mi je da budem gostujući profesor – objašnjava Knežević ističući da bi ipak voleo da ponudu za posao dobije u Srbiji.

Izvor: Blic via Pressonline

Foto: vignes_81/yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.