Evo kako da prepoznate opasne mladeže: Pogledajte tabelu, rak kože ili...

Mladeži, koji sami po sebi nisu opasni, ponekad mogu biti znak upozorenja na ozbiljnu bolest. U odnosu na ostale oblike raka, melanom ili rak kože mnogo je lakše uočiti, a ako je rano otkriven, u velikom broju slučajeva bude izlečen.

Riziku od melanoma, koji je najopasniji oblik raka kože, izloženi smo svi, ali neki više od drugih: osobe bledog tena i sklone opekotinama od sunca, osobe koje su zadobile opekotine od sunca u detinjstvu, oni koji mnogo vremena provode na suncu (npr. zbog posla ili hobija) ili su izloženi intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu (tokom godišnjeg odmora), osobe koje koriste solarijume, oni koji imaju više od 50 mladeža ili u porodici imaju nekoga ko je imao rak kože, svi stariji od 50 godina..

U faktore rizika spadaju genetsko nasleđe i godine života, jer se vremenom akumiliraju negativni efekti zračenja i uticaja sredine, ali i rizičnog ponašanja, kakvo je boravak u solarijumu. Koža pamti od 50 do 80 odsto ukupnog oštećenja kože od sunca, apsorbuje se do 18 godine života i zato je veoma značajna zaštita dece i adolescenata od sunca. Iako nije precizno utvrđeno vreme izlaganja suncu koje nije štetno, veruje se da je od pet do trideset minuta dnevno dovoljno da se sintetiše potrebna količina vitamina D3, a da svako duže izlaganje sunčevima zracima povećava rizik od raka kože.

Opasnost za tinejdžere posebno predstavlja upotreba solarijuma, koji emituju samo UVA zrake, a ne mogu dovesti do adekvatne sinteze vitamina D. Sunčanjem u solarijumu rizik od melanoma povećava se za 75 odsto.

(old_image)

Foto: Printskrin Aura.ba

Najbolja zaštita je izbegavanje direktnog dejstva sunca u periodu kada je ono najntenzivnije. Pokušajte, dok ste napolju, da hodate što više po hladovini i obucite adekvatnu odeću, koja je najbolja zaštita od sunca. Dugački rukavi, duge nogavice, šeširi sa širokim obodom i tamne naočare zaštitiće veći deo vašeg tela, a ostali manji deo zaštitite kremom.

Radi lakšeg uočavanja promena na mladežu treba poznavati ABCDE pravila, gde svako slovo označava nepravilnost na koži na koju treba obratiti posebnu pažnju.

Izvor: Aura.ba

Pogledajte još