Koliki vam je IQ: Ljubitelji mačaka su pametniji od ljubitelja pasa?

I ljubitelji pasa i ljubitelji mačaka mogu se svrstati u kategoriju ljubitelja životinja, ali nisu baš isti tip ličnosti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu “Caroll”. Doktorka Deniz Guastelo i njene kolege analizirali su 600 studenata i otkrili da su ljubitelji mačaka tolerantniji, senzibilniji i manji konformisti od ljubitelja pasa, koji su inače u većini. S druge strane, ljubitelji pasa su društveniji, ali i skloniji poštovanju pravila Možda je najspornije otkriće u tom istraživanju ono da su ljubitelji mačaka inteligentniji. Slično istraživanje sprovedeno je i 2010., kada je uočeno da su ljubitelji pasa 15 odsto ekstrovertniji, a ljubitelji mačaka 11 odsto slobodoumniji.

Deniz smatra da bi način brige o tim ljubimcma mogao da ima ključnu ulogu i u karakternim razlikama između njihovih vlasnika: naime, psi trebaju šetnju i druženje s drugim psima, dok introvertni ljubitelji mačaka mogu da uživaju u miru svog doma s mačkom u krilu i knjigom u ruci.

Ljubitelji mačaka izjavljuju da im je najvažnija ljubav koji im pružaju njihovi ljubimci dok ljubitelji pasa najviše cene društvo svojih ljubimaca. Ali, moguće je da ljudi ljubimce biraju i na osnovu sopstvene ličnosti, smatra Guastelo.

Na primer, mačke se često doživljavaju kao samostalne životinje koje su same sebi dovoljne i zaziru od drugih pa, ako ste i sami takvi, verovatno će vas takve osobine privući i kad birate kućnog ljubimca. Inače, od svih ispitanika, njih se 60 odsto izjasnilo da su ljubitelji pasa, samo 11 odsto je reklo da su ljubitelji mačaka, dok se preostali nisu svrstavali ni na jednu stranu.

Izvor: 24sata

Pogledajte još