Ludost ili ne: Gradi se prva kuća na mesecu!

Genberg pokušava da do oktobra 2015. godine sakupi 15 miliona dolara

U ovoj kući, nažalost, neće moći da se živi već će ona predstavljati samo umetnički projekat, prvi ovakve vrste. U svemiru niko ne može da kritikuje vaša umetnička dela, niko ne može da ih dira, čak ni da ih razgleda, osim povremenih poseta astronauta, putem teleskopa ili možda vanzemaljaca. Ipak, njen kreator se nada da će ova kuća predstavljati simbol „dodirljivosti svemira“.

Demjan Hirst je 2002. godine poslao sliku u svemir, tačnije na Mars, ali je „Bigl 2“ koji je nosio umetničko delo izgubio kontakt sa Zemljom pre nego što je uopšte sleteo na Crvenu planetu. Sada, Genberg pokušava da do oktobra 2015. godine sakupi 15 miliona dolara, kako bi prvi put na Mesec poslao umetničku skulpturu. Prva kuća na Mesecu bi trebalo da izgleda poput tipične švedske kolibe sa crvenom fasadom i belim ivicama.

Ceo projekat se radi u saradnji sa američkom svemirskom kompanijom "Astrobotic", a Genberg je pokrenuo nezavisnu kampanju na internetu kako bi prikupio novac. Trenutno je sakupio oko 2,6 miliona dolara od potrebnih 15 miliona za šta mu je ostalo još 185 dana, budući da planira da projekat pokrene u oktobru naredne godine.

Minijaturna kuća, koja je visoka 2,5, a široka tri metra, sasvim je dovoljna da ugosti jednog odraslog čoveka. Biće napravljena od specijalnih materijala, takozvanih „svemirskih tkanina“, presvučenih preko strukture ugljenika. Kuća će biti prikačena za svemirsku letelicu i dostavljena na Mesec gde će se sama izgraditi tako što će se napuniti gasom, što je proces koji traje manje od 15 minuta.

Izvor: rtrs

Pogledajte još