Završena istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije

Mihajlović je saslušan kao svedok u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije.

Istraga je službena tajna i detalji Mihajlovićevog iskaza neće biti objavljivani.

Mihajlović, čije je saslušanje predložila odbrana osumnjičenih u tom predmetu, poslednji je svedok u toj istrazi.

Tužilaštvo narednih dana treba da donese odluku da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih.

Za umešanost u u ubistvo Ćuruvije sumnjiče se četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti, odnosno tužilaštvo vodi istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica, dok su Romić i Radonjić uhapšeni 13. januara od kada se nalaze u pritvoru.

Istraga je počela u januaru ove godine i tokom nje je saslušano nekoliko desetina bivših pripadnika DB-a, porodica ubijenog novinara, pripadnici zemunskog klana.

Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek početkom ove godine i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Odmah po pokretanju istrage u januaru tužilac Radisavljević rekao je da će o povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom Ćuruvije i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazati istraga.

Ćuruvija je ubijen u jeku NATO bombardovanja, a ubice su na njega ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu. Na vlasti u Srbiji tada je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Izvor: NUNS

Pogledajte još