Sačuvali krave od davljenja u bujici da bi sad uginule od gladi!

Jedva smo, teškom mukom, krave sačuvali od vodene stihije, da se ne podave kad se za samo desetak minuta bila izlila pomahnitala reka Ubača, a sad preti opasnost da simentalke, koje još nismo ni otplatili, uginu od - gladi! Poplava je odnela sve zalihe stočne hrane, a 2.000 bala sena, pomoć koja je kooperantima „Imleka“ u našem selu upućena, otišla je na drugu stranu.

Ovo zabrinuto kaže Dušan Velimirović, farmer iz Crvene Jabuke kod Uba, koji gaji 20 krava i osam junadi simentalske rase. Za nabavku rasnih mlekulja uzeo je pet miliona dinara kredita, koji još otplaćuje po 150.000 dinara mesečno.

- Kad je bujica nagrnula, krave smo u poslednjem trenutku uspeli da popnemo na uzvišeni deo poda na sredini štale, predviđen za kamione koji dovoze stočnu hranu, ali su opet bile u tridesetak santimetara dubokoj vodi - kaže Dušan. - Srećom, nisu se razbolele, ali sada bukvalno danima gladuju. Da bismo ih koliko-toliko prehranili, kupujemo koncentrat, dajemo im pomalo slame. Bilo je najavljeno da će farmerima koji sarađuju sa „Imlekom“ stići 2.000 bala sena iz Plandišta, ali ništa od toga...

Farme desetak stočara u Crvenoj Jabuci, odjekuju od gromoglasne rike gladnih simentalki. Domaćini nemoćno krše ruke, jer nemaju čime da ih nahrane. Ono malo stočne hrane što voda nije odnela, vele, propalo je od vlage. Slično je i na farmi krava Zorice Nenadović u Crvenoj Jabuci. Njenih šezdesetak grla dva dana i noći bilo je u pola metra dubokoj vodi.

- Gotovo svu stočnu hranu, koju smo nabavili za celu godinu, voda je odnela - kaže Zorica. - Nešto sena dobili smo od Kriznog štaba Opštine Ub. Bilo je najavljeno i da će stići veća količina bala sena, ali od tog obećanja nema ništa.

POMOĆ SKRENUTA
- Naši poljoprivrednici koji sarađuju sa „Imlekom“ sakupili su 2.000 bala sena koje su nameravali da pošalju kao pomoć kooperantima ove kompanije u Crvenu Jabuku kod Uba, međutim u Kriznom štabu u Beogradu naložili su da se četiri šlepera stočne hrane upute u ugrožena obrenovačka sela Poljane i Konatice - pojašnjava Milan Selaković, predsednik opštine Plandište.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još