Kako izgleda novi nacrt Zakona o radu: Manje zarade za minuli rad, kraća odsustva, ukidanje naknada

U Nacrtu zakona o radu koje je Ministarstvo za rad pre dva dana dostavilo radnoj grupi za izradu novih pravila za sve radnike jasno stoji da se naknada za minuli rad neće računati po osnovu svih godina staža kao do sada. Ako zaposleni promeni firmu, minuli rad kod novog poslodavca će mu od jula, kada se očekuje primena novog zakona, biti nula umesto dosadašnjih 0,4 odsto zarade po godini staža. Tako će radnik koji je, recimo, kod prethodnih poslodavaca imao 20 godina staža, a kod novog došao na platu od 60.000 dinara, od jula dobijati 4.800 dinara manje mesečno.

U Nacrtu zakona u koji je “Blic” imao uvid, Ministarstvo je predvidelo i pet umesto sedam dana plaćenog odsustva u slučaju sklapanja braka, smrti u porodici, selidbe ili rođenja deteta. Novina je da bi zakonom bila ukinuta i naknada od 26 odsto dnevnice na ime smenskog rada. Iz predloga zakona je izbačena mogućnost smanjenja plate za vreme godišnjeg odmora i bolovanja, što je stajalo u prethodnom nacrtu ministarstva s početka ovog meseca.

Izvor “Blica” kaže da će se o ovom predlogu raspravljati još jednom na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta, koji se očekuje polovinom juna. Kako tvrdi naš izvor, veruje se da će ova poslednja verzija zakona koju je sačinilo Ministarstvo za rad biti i konačna i da bi o njoj već krajem meseca trebalo da se raspravlja u Skupštini.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže da je novi obračun minulog rada i ukidanje naknade za smenski rad iznenađenje za sindikalce.

- O zakonu se raspravljalo tri meseca i u Vladi se sve vreme tvrdilo kako zakon neće smanjivati plate zaposlenih. Praksa će, međutim, biti sasvim drugačija. Novi obračun minulog rada smanjio bi zarade za najmanje 10 do 15 odsto. To bi već sada moglo da pogodi polovinu radnika, koliko ih je otprilike promenilo poslodavca, a vremenom i mnogo više - ocenio je Mihajlović i dodao da sindikati nisu zadovoljni ni ukidanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora.

Ministarstvo za rad je predvidelo i manju naknadu prilikom odlaska u penziju. Do sada je radnik dobijao tri prosečne plate, a sada je plan da to budu dve prosečne zarade. Na gubitku će biti i radnici koji dobiju otkaz ili postanu tehnološki višak, poslodavac će im isplatiti otpremninu samo za godine provedene u njegovoj firmi.

Ministar za rad Aleksandar Vulin tvrdi da novi zakon o radu “nije namenjen smanjenju plata”.
- Saglasili smo se sa sindikatima i poslodavcima u 90 odsto stvari - rekao je Vulin.

izvor: Blic

Pogledajte još