Evropska federacija novinara poziva na poštovanje slobode medija

Kako navodi NUNS, EFJ je zatražila od OEBS-a da iznese konkretne podatke o cenzuri medija i ocenila da je iznenađujuće to da su samo proopozicioni mediji bili meta hakovanja i tehničkih problema.

"Strahujemo da će zloupotreba zakona dovesti do autocenzure među novinarima i medijskim organizacijama. Novinarima mora biti dozvoljeno da slobodno izveštavaju bez straha i zastrašivanja", ukazuje EFJ, a prenosi NUNS.

NUNS prenosi i deo izjave koju je za Dojče Vele dao Mehmet Koksal, zadužen za Srbiju u EFJ, a koji kaže da je odgovornost i obaveza medija i novinara da postavljaju pitanja i proveravaju informacije i da moraju biti zaštićeni u obavljanju svog posla.

"Ne može se raditi ono što se dešavalo u Srbiji gde su blokirani sajtovi, zatvarani nalozi (na internetu), a ljudi ispitivani. To nije način koji bi trebalo da postoji u demokratskom društvu. Veoma je pozitivno to što je, posle početnih, oštrih izjava, premijer Vučić odlučio da, kao ozbiljan političar, razgovara sa predstavnicima OEBS-a i izjavi da će rešiti probleme", rekao je Koksal, a preneo NUNS.

Izvor: RTS

Pogledajte još