Pol određuje sklonost ka određenim bolestima

Rak kože
Podjednako pogađa i muškarce i žene ali muškarci ga uglavnom dobijaju na grudima, a žene na rukama i nogama. Stepen smrtnosti veći je kod muškaraca. Smanjite rizik koristeći zaštitne kreme svakodnevno u periodu između 11 i 15 sati i proveravajte mladeže i svaku promenu prijavite lekaru.
Osteoporoza
Žene u većem procentu boluju od slabih kostiju, one od rođenja imaju manju gustinu kostiju i sa godinama je lakše gube što je povezano sa hormonskim bilansom. Jedite namirnice bogate kalcijumom i ako pola sata dnevno vežbate, imaćete jače kosti.
Bolesti srca
Iako infarkt češće pogađa muškarce, smrtnost od posledica kardiovaskularnih bolesti jednaka je među polovima. To je zato što žene češće umru ako dožive infarkt. Da smanjite pritisak i poboljšate stanje vašeg kardiovaskularnog sistema smanjite kilograme i ako pušite, ostavite cigarete.
Šlog
Američki naučnici su otkrili da žene češće doživljavaju šlog, da imaju jače posledice i lošiji kvalitet života kada ga prežive. Razlog za ovu statistiku je što žene žive duže, a verovatnoća moždanog udara se povećava sa godinama. Ostavite cigarete, redovno kontrolišite krvni pritisak i hranite se zdravo.
Polne bolesti
Žene imaju četiri puta više šanse da obole od polno prenosivih bolesti. To je samo zato što je koža vagine osetljivija i tanja od kože na muškom polnom organu i zato se lakše prenose polne bolesti. Najbolja prevencija je da koristite kondom pri svakom seksualnom odnosu.
Pogledajte još