Završeno glasanje na Kosovu i Metohiji

Za prevremenim parlamentarnim izborima glasalo se za 120 kandidata za poslanike. Oko 20 sati ocekuje se koneferencija za medije CIK-a gde ce biti objavljeno koliki je procenat izlaska gradjana na izbore.

Kako je objavio CIK, do 15 sati u opštinama sa većinskim srpskim stanovnistvom je izašlo: u Klokotu 29,22 odsto, Gračanici 26,75 odsto, Novom Brdu 24,21 odsto, Partešu 26,72 odsto, Ranilugu 28,20 i Štrpcu 26,20 odsto .

Kako je CIK jutros saopštio, u 7h su otvorena sva glasačka mesta. Izbori se odvijaju uz pojačane mere bezbednosti.

U Kosovskoj Mitrovici do 15h na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu izašlo je 3.100 gradjana od ukupno 26.832 birača koliko se nalazi na biračkom spisku u ovom gradu.

Član Centralne izborne komisije na Kosovu Nenad Rikalo izjavio je danas u Zvečanu da je nekim gradjanima na Kosovu bilo onemogućeno da na vanrednim parlamentarnim izborima glasaju sa srpskim ličnim dokumentima.

Samo 30 minuta pre zatvaranja birackih mesta na tri biracka mesta u opštini Srbica u selima Sipol, Acarevo i Kopilic predstavnici jedne stranke počeli su da pune glasačke kutije, javlaju sa lica mesta posmatraci organizacije Demokratija na delu i tužilastvo Kosova. Kako javlja TV Klan Kosova, na licu mesta u mestima gde je počelo punjenje kutija nalaze se tužioci i policija Kosova.

Koordinatorka tužioca Kosova za izbore Laura Pula je na konferenciji za medije rekla da je do sada uhapšeno osam osoba i da je policiji prijavljeno sedam slučajeva zloupotrebe na izborima.

Izborni materijal na sever Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 građana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

Do 11h je izlaznost bila manja nego 2013, saopštio član CIK-a Kosova Nenad Rikalo.

Izvor: B92

Pogledajte još