Orange Is The New Black: Serija koja govori u ime žena širom sveta

Iako nećemo da priznamo, ali većina nas je provela nedelju u kući, gledajući epizodu za epizodom prve, pa onda i druge sezone. Mada se kod nas još uvek ne daje ni na jednom kanalu, to nas ne sprečava da nađemo online rešenja.

Evo zbog čega je u poslednje vreme Orange Is The New Black najbolja serija za žene:

Puna je kompleksnih ženskih likova

Prošli su dani kada su glavne dame u filmovima sve bile fine gospođice koje čekaju princa da ih spase. “Orange Is The New Black” je pun kompleksnih, interesantnih i jakih likova. Data nam je prilika da zaronimo u privatne živote svake zatvorenice ponaosob i time učimo sve više sa svakom epizodom.

Ove žene nisu samo žrtve pokvarenog policijskog sistema. One su prijatelji, borci, lažovi, majke... Ali, možda i najbitnije, one su one koje opstaju uprkos svemu.

Podstiče žene da budu svesne svog tela

Manjak znanja o sopstvenom telu ovih žena je neverovatan. Doduše, u SAD-u se često drže časovi seksualnog obrazovanja koji šire potpuno lažne informacije, pa nije ni čudo što i obrazovane i neobrazovane žene nisu potpuno sigurne u vezi sa stvarima koje se tiču njihove anatomije. Jedna od daleko najzamnimljivijih epizoda je u drugoj sezoni, kada ove žene imaju kurs o svom telu.

Promoviše jaku i slobodnu žensku seksualnost

Serija ima jaku poruku koja se tiče ženske seksualnosti i podstiče ideju da bi žene trebalo da istražuju i shvate koje su im seksualne preferencije, i da, naravno, u svemu uživaju.

(old_image)

Pored one priče između Nicky i Big Boo koja možda malo podseća na pimpovanje (mada je sve radi zabavnog faktora) vidimo žene u posvećenim vezama ili situacije gde same sebi nameću heteroseksualnost jer ‘tako treba’. Priča se razvija kako one shvataju da smeju sve i mogu sve.

Podstiče žene da donose odluke koje ih usrećuju

U kontekstu zatvora, ovim ženama je objašnjeno da moraju da rade sve što je u njihovoj moći da prežive. Jedna drugu su naučile da moraju da donese odluke koje ih spasavaju i da paze same na sebe.

Prikazane su najrazličitije žene

Serija je sjajna jer fokus nije samo na glavnoj junakinji Chapman, nego na svim devojakama koje susrećemo. Akcenat je rasi, staležu, na osećaju nemoći koji ne bira koga grabi, na borbi za goli život i sazrevanju kroz događaje kojima su izložene. Imamo perspektivu više zatvorenica različitog porekla, socioekonomskih uslova i drugih pozadina.

Sve ovo pokazuje pritisak sa kojim žene moraju da se nose u nefer svetu koji nas osuđuje i pre nego što progovorimo.


Pogledajte još