Kakve su vaše chat navike?

Nije lako danas biti offline. Pogotovo ako posedujete smartfon. Imate Fejsbuk jer svi danas imaju Fejs (čast izuzecima!), koristite Gtalk/Hangouts jer bez Gmaila se ne može, sve je više korisnika i na WhatsAppu jer je jeftiniji od SMS poruka, ne zaboravimo ni Skype, a nije isključeno da vam bateriju na smartfonu troše i Twitter, Instagram, Kakao Talk...

Većina tih danas standardnih komunikacionih kanala i aplikacija služi nam za slanje poruka u realnom vremenu ili/i za četovanje.

Kad vam krenu notifikacije i aktivno se uključite, ne samo da će vam brzo iscureti baterija, nego će često ti paralelni kanali imati uticaj i na vaše raspoloženje.

Najteže je ipak s onim servisima koji vas odmah ‘animiraju’ da pišete poruku dok je još niste ni poslali, a Fejsbukov alat “Seen by” postao je famozan po svom manjku privatnosti. Iako postoje i alati uz pomoć kojih možete blokirati tu uslugu (uz pomoć ekstenzije za Chrome ili podešavanja u “ad blocker” servisima), retko ko će se maltretirati da proučava podešavanja.

Kakve su vaše chat navike? Odgovarate li odmah? Da li se nervirate kada pošaljete nekome poruku pa vidite taj “Seen by”, ali ne dobijete odgovor? Da li šaljete provocirajuću poruku u stilu “Video sam da si videla poruku! Gde si?!” ili vas to uopšte ne brine? Ili, kad odgovorite, a uz vašu poruku se pojavi i lokacija odakle pišete, a rekli ste kući da ćete biti u drugom delu grada... I eto povoda za svađu!

Ume da vam zasmeta ako vam se neko ne bi javio odmah na chat, ali s vremenom naučite kako vam ko od prijatelja reaguje i kakav je. Neko jednostavno preferira Fejsov chat, neko SMS poruku, neko će se retko javiti na telefonski poziv, ali na mail hoće...

Različiti smo i svako ima pravo koristiti društvene mreže, pa i chatove i poruke na način kako sam izabere. Da, čak i objavljivati blesave statuse i fotke... Pogrešno je ako druge sudimo prema sebi i svojoj ideologiji pa je stoga pogrešno i misliti da svako prema chat poruci pristupa s jednakom fokusiranošću ili brzinom.

Svakako su svi ovi digitalni servisi samo nadogradnja komunikaciji koju imamo s nekim. Tehnološka pomoć, ne i jedini izvor kontakta. Kao što se preko e-maila često ne sporazumemo s nekim na prvu loptu, pa se kod nekih osetljivih tema lako može stvoriti sukob, to se može dogoditi i na chatu.

Možda bismo svi trebali da na sledećem godišnjem odmoru ne koristimo ni mobilni ni internet puna 24 sata. Ili možda čak dva dana. Ali, ne preterujmo!

Izvor: Večernji.hr

Pogledajte još