NAJZAD RASKRINKANI: Pet najvećih mitova o seksu

MIT PRVI: Monogamija je lakša za žene nego za muškarce
Psiholozi smatraju da su muškarci programirani za širenje potomstva, a žene za traženje partnera koji će im pružiti podršku i zaštitu. Međutim, veliki broj naučnika se ne slaže sa tim, a nova istraživanja dr Meredit Čivers sa Univerziteta Kvins u Kanadi sugerišu da je ženski libido mnogo složeniji nego što se do sada smatralo.

Kada je reč o seksu, monogamija može da bude jednako problematična za žene kao i za muškarce – možda čak i više.

Jedno istraživanje koje Bergner opisuje u svojoj knjizi pokazalo je da u dugogodišnjoj vezi ženska želja opada mnogo brže od želje muškarca. Ali, ukoliko su žene “programirane” za monogamiju, njihova želja trebalo bi da ostane stabilna ili da bude povećana u dugogodišnjoj vezi, a rezultati istraživanja pokazuju upravo suprotno.
Pročitajte pet otkačenih a istinitih legendi o seksu!

MIT DRUGI: Muškarci su vizuelni tipovi, žene nisu
Jedna od studija opisana u Bergnerovoj knjizi otkrila je da žene zadržavaju pogled na erotskim slikama jednako dugo kao i muškarci. Bergner piše da eksperimenti pokazuju neposrednu fizičku reakciju na erotske slike kod pripadnika oba pola.

MIT TREĆI: Ženama je potrebna emocionalna veza da bi imale seks
I žene, kao i muškarci, priželjkuju seks za jednu noć, tvrdi Bergner. Svoju tvrdnju bazira na istraživanju u kom je glavno pitanje bilo kako bi reagovale kad bi ih slavna ličnost zamolila da provedu zajedno samo jednu noć. Najveći broj učesnica istraživanja izjasnilo se da bi pristalo na takvu avanturu. Dakle, emocionalna veza pre seksa je važna, ali ne svim ženama.

MIT ČETVRTI: Žene ređe od muškaraca iniciraju seks
Ovaj stereotip je rezultat naše kulture koja mnogo lakše prihvata mušku inicijativu. Žene i te kako umeju da pokažu da su zainteresovane za seks i da naprave prvi korak, podseća Bergner.

MIT PETI: Hormoni su gorivo libida

Poznato je da hormoni utiču na libido, ali postoji mnogo više elemenata koji kontrolišu seksualnu želju, a ne samo nivo testosterona i estrogena.
Saznajte zašto muškarci varaju!
“Veze u mozgu zaista moraju da funkcionišu i da budu u ravnoteži kako bismo osećali snažnu želju”, kaže Bergner i dodaje da, osim nivoa dopamina i serotonina (neurotransmitera u mozgu koji su zaduženi za dobro raspoloženje), značajnu ulogu igra i norepinefrin, hormon sličan adrenalinu koji podstiče uzbuđenje.

Tportal/womenshealthmag.com.

Pogledajte još