IGRAJU SE ŽIVOTIMA: Naučnici stvorili repliku virusa koji je pokosio 50 miliona ljudi

Virus koji nalikuje na virus španske groznice, 1918. pokosio je 50 miliona ljudi. U okviru aksperimenta koji su protivnici okarakterisali kao “ludost”, američki naučnici su stvorili smrtonosni virus gripa veoma sličan soju španske roznice iz 1918, za koji se procenuje da je 1918. od nje preminulo 50 miliona ljudi.

Istraživači sa Univerziteta Viskonsin-Medison poslužili su se tehnikom nazvanom reverzibilna genetika, kako bi od segmenata sojeva virusa ptičijeg gripa načinili virus o kom je reč. Nakon toga, virus su mutirali, i na taj način mu dali sposobnost da se vazdušnim putem brže prenosi sa životinje na životinju.

"Opasnost ne potiče od virusa koji je prisutan u životinjama, već od laboratorija neobuzdano ambicioznih ljudi. To što rade je potpuno ludilo. Čitava stvar je neverovatno opasna”,
komentariše ovaj poduhvat Lord Mej, bivši predsednik Britanskog kraljevskog društa i svojevremeni glavni naučni savetnik britanske vlade.

Virusi gripa slobodno kruže u ptičjoj populaciji. Večinom ostaju ograničeni na domaću živinu i druge ptice, ali povremeno njihovi sojevi mutiraju u oblike koji su smrtonosni i za ljude. Prema podacima SZO, soj ptičijeg gripa H5N1 je od 2003. ubio najmanje 386. ljudi. Veruje se da je španska groznica iz 1918. takođe predstavljala mutirani oblik virusa gripa koji je potekao od ptica.

Sadašnji poduhvat je samo najnoviji u nizu kontroverznih sutudija koje su podelile naučnu zajendicu. Sa jedne strane su naučnici koji su u bezbednim laboratorijama stovrili opasni virus, u nadi da će na taj način naučiti kako postojeći sojevi virusa mutiraju i postaju potencijalna pretnja za ljudie. Sa druge strane, tu su naučnici koji tvrde da ovakve aktivnosti malo ili ni malo ne doprinose zaštiti ljudi, ali da zato uvećavaju opasnost koja preti stanovništvu naše planete.

izvor: Blic

Pogledajte još