Nikolić: Ušli smo u Prvi svetski rat da bismo opstali

Nikolić je na otvaranju međunarodnog naučnog skupa povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata u SANU rekao da bi današnji skup mogao da nosi naziv "Čudnih li vremena, čudnih li običaja".

"Uzaludni su brojni dokazi o nekim događajima, činjenice i istorijska građa, pojedinci iz moćnog ešalona će činjenice izvaditi iz konteksta, preokrenuti, promeniti im smisao, dati im novo ruho i obličje i laž će postati globalno plasirana istina. U toj istini velika dela postaće velika sramota, hrabrost će postati terorizam, a plemenitost slabost. Srpsku borbu za slobodu, koja je ceo vek u svetu bila simbol borbe za pravdu i istinu, veliko delo, sada bi da bace u blato"
, upozorio je predsednik Srbije.

Nikolić je naveo da je specijalna saveznička komisija utvrdila da krivica leži pre svih na Nemačkoj, a potom Austriji.

Posledice su po Nemačku bile katastrofalne i stvorile uslove da na vlast dođe grupa ekstremista koja je proizvela novi rat, koji je bio višestruko gori u odnosu na prethodni.

Kako je rekao, posledica Velikog bio je Drugi svetski rat, pa hladni, ali i njegovim okončanjem nije uminula napetost sveta i neizvesnost budućnosti civilizacije, naprotiv.

Prema rečima predsednika Srbije, pobeda sila saveznica u dva svetska rata, ni stvaranje regionalne zajednice više evropskih država nije garancija mira.

Pogledajte još