BOGATO: SNS potrošio milijardu dinara za kampanju, svi ostali još toliko

Oko 40 odsto te sume ili 942 miliona kao trošak prijavila je Srpska napredna stranka. Interesantno je da su političke partije u ovoj kratkoj predizbornoj kampanji ove godine potrošile više nego dve godine ranije.

Kako su ocenili u organizaciji „Transparentnost Srbija” koja je radila monitornig kampanje, najviše sredstava stranke su dobile iz državnog budžeta, ukupno 754 miliona dinara ili oko 6,5 miliona evra, deo novca došao je i od donacija, a deo iz kredita.

Političke stranke su na promotivnim štandovima na razne načine pokušavale da privuku birače. Tako su naprednjaci obezbedili usluge pregleda kod lekara i delili kolačiće sudbine. Socijalisti su delili upaljače, olovke, blokove, kao i časopis „Penzioner”, NDS je nudila građanima mini-čokoladice, a NS krem-bananice.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti“, upozorava da od izbora do izbora stranke i dalje imaju veliki procenat rashoda koji nije pokriven.

- Blizu 448 miliona dinara čine dugovi partija koji nisu plaćeni do podnošenja izveštaja Agenciji za borbu protiv korupcije - rekao je Nenadić.

„Transparentnost“ je procenila da je na televizijski marketing političkih stranaka otišlo više od 10 miliona evra. Ubedljivo najviše novca na TV oglašavanje izdvojio je SNS, blizu četiri i po miliona evra. Oko milion i po evra potrošila je koalicija oko socijalista, dok su URS i LDP u iste svrhe izdvojili više od milion evra.

„Transparentnost“ je pratila i aktivnosti 27 najviših državnih funkcionera za vreme predizborne kampanje i utvrdila da su one povećane za čak 848 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Utvrđeno je da je većina tih funkcionera koristila položaj za promociju stranke. Tako su najviše promotivnih aktivnosti imali Zorana Mihajlović (36) i Goran Vesić (32).

Izvor: Blic

Pogledajte još