Osuđen na 6 meseci zatvora zbog uvredljivog statusa na Facebooku!

“Meni lično je drago što je nastavnica izbodena, žao mi je dečaka... Trebalo je i da se popiša na nju”, napisao je on.

Samo dva dana nakon što je postavio poruku, koja je podeljena više od 2.000 puta, policija Zapadnog Jorkšira uhapsila je Njusoma u skladu sa Zakonom o komunikacijama, zato što je “putem sredstava elektronske javne komunikacione mreže uputio poruku veoma uvredljive, nepristojne i preteće sadržine”.

Prošle nedelje, Njusomu, koji je priznao krivicu, određen je pritvor od šest meseci.

Njusom je druga osoba u Velikoj Britaniji koja se našla iza rešetaka zbog iznošenja uvreda na račun ubijene nastavnice na društvenim mrežama.

Robert Rajli, 42-godišnji bivši vozač autobusa iz Port Talbota u Velsu, osuđen je na osam meseci zatvora zbog tvitova u kojima je rekao da bi on ubio i njene kolege, a uhapšen je i jedan tinejdžer iz Kardifa, koji je, međutim, oslobođen uz kauciju.

Tomas Hjuz, izvršni direktor organizacije za slobodu govora “Artikl 19”, istakao je da je organizacija “veoma zabrinuta zbog učestalog hapšenja i suđenja usled komentara na internetu u Velikoj Britaniji.

“Niko ne bi trebalo da ode u zatvor samo zato što je nekoga uvredio. To nije samo naš stav, već i kršenje međunarodnih zakonskih normi koje štite slobodu govora koji šokira, vređa ili uznemiruje”.

Advokat Lindon Haris opisao je Njusomov slučaj u svom blogu kao ishitrenu reakciju Kraljevske tužilačke službe (CPS) i rekao za “Gardijan” da je zakon “užasno zakazao”.

“Gde je granica između neprijatnosti i kriminala? Zatvarate ljude samo zato što govore ružne stvari. Kada bi vam to neko rekao u pabu, a vi bi ste otišli u policiju, rekli bi vam da idete kući”, rekao je Haris.

Bivši direktor javnog tužilaštva Engleske i Velsa Kir Starmer, koji je pre godinu dana izdao nove smernice koje se odnose na komunikacije na društvenim medijima, istakao je da “postoji potreba za raspravom koja će biti održana u parlamentu, i to što pre”. On veruje da su smernice, koje su visoko postavile granice za sudsko gonjenje, “u teškim okolnostima dobro obavile posao”, ali da sada političari moraju da se umešaju.

- Oduvek je postojao zaštićen prostor, pa ste tako privatno mogli da kažete stvari koje niste mogli da kažete u javnosti. Na društvenim mrežama nema zaštićenog prostora i zbog toga je neophodna rasprava o tome. Mogli bismo, recimo, imati situaciju u kojoj dve osobe u stanu stavljaju primedbe jedna na račun druge zbog kojih nikada ne bi bile uhapšene, ali bi mogle biti uhapšene ako to učine posredstvom imejla, budući da zakon pokriva sve sisteme javne elektronske komunikacije - rekao je on.

Hapšenja i presude zbog komentara na internetu
U oktobru 2012. Metju Vuds (19) osuđen je na tri meseca zatvora zato što je postovao seksualno eksplicitne komentare o otetoj devojčici Ejpril Džouns

Takođe 2012, Azharu Ahmedu suđeno je zbog komentara koji je postovao dva dana nakon što je šest britanskih vojnika ubijeno u Avganistanu, a u kome je napisao da “svi vojnici treba da umru i odu u pakao”.

Student biologije Lijam Stejsi zatvoren je na dva meseca zbog rasističkih tvitova poslatih nakon što je tamnoputi fudbaler Fabris Muamba doživeo infarkt. Kaznu je kritikovao evropski komesar Saveta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg

Više od 10 ljudi je uhapšeno nakon ubistva vojnika Lija Rigibja u jugoistočnom Londonu, a Bendžamin Flaters je zatvoren zbog postovanja antiislamskog materijala.

U januaru ove godine Izabela Sorli osuđena je na 12 nedelja, a Džon Nimo na osam nedelja zatvora, zbog učešća u nasilnoj verbalnoj kampanji na Tviteru protiv feministkinje Kerolajn Kriado-Peres, koja se zalagala za stavljanje lika ženske istorijske ličnosti na britansku novačnicu.

Izvor: Blic

Pogledajte još