Sirija već 24 časa bombarduje uporišta džihadista

"Vazdušne snage od subote bombarduju uporišta Islamske države Iraka i Levanta, posebno u provniciji Raka, u blizini granice sa Irakom", navela je Opservatorija, dodajući da bombardovanje nikada do sada nije bio toliko intenzivno.

Prema saopštenju te nevladine organizacije, bombardovanje je usledilo pošto su pripadnici ISIL počeli da u Siriji nagomilavaju teško naoružanje.

Predsednik Opseravatorije Rami Abdel Rahman rekao je da se uporišta Islamske države i Iraka i Levanta bombarduju u saradnji sa iračkim šiitskim vlastima, koje se spremaju da krenu u kontraofanzivu na severu zemlje.

Takva odluka iračkih vlasti usledila je pošto su džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta započeli ofanzivu tokom koje su zauzeli drugi najveći irački grad Mosul, i još nekoliko područja u Iraku.

Taj pokret poznat je po nasilnim akcijama i pokušava da formira radikalnu islamsku državu u graničnom području Iraka i Sirije.

Sirijski pobunjenici, koji se bore protiv režima predsednika Bašara Al Asada, u početku su prihvatili tu organizaciju, ali su kasnije njene pripadnike optužili za zločine protiv civila.

Izvor: Blic

Pogledajte još