Igor Mirović premijer Vojvodine

Iako Predsedništvo SNS tek treba da zaseda o toj temi i da se izjasni o kadrovskim rešenjima koja će preuzeti funkcije u strukturi buduće vlasti, Mirović je još pre nekoliko meseci u stranci pozicioniran kao prvi čovek za Vojvodinu koji će sesti u premijersku fotelju.

To je i razlog zbog kojeg ga predsednik SNS i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije postavio na neku od funkcija vlasti na republičkom nivou.

Neformalni razgovori naprednjaka sa strankama koje čine vojvođanski parlament uveliko traju, a zvanični bi trebalo počnu u narednih desetak dana. To znači da bi, kako tvrde sagovornici Danasa, glasanje za rekonstrukciju, odnosno „obaranje“ vlasti aktuelnog premijera Vojvodine i lidera DS Bojana Pajtića, trebalo da se dogodi početkom jula meseca. Međutim, kako tvrde naši sagovornici, sve je već dogovoreno, a u novi sastav vlasti ući će svi, osim vojvođanskih radikala i demokrata.

Prema rečima Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i funkcionera SNS, „konkretno ime budućeg premijera Vojvodine odrediće stranka u vremenu koje bude relevantno“.

„Igor Mirović je određen ispred stranke za Pokrajinu, a da li će zauzeti mesto premijera Vojvodine, o tome će odlučiti stranački organi“, istakao je za Danas Vučević.

Gojko Radić, član Predsedništva SNS, pozdravlja odluku SRS da daju podršku za obaranje vlasti DS u Vojvodini.

„Mi imamo podršku za rekonstrukciju vlade i bez radikala, koji su se izjasnili da će glasati za skidanje Bojana Pajtića sa vlasti, ali i da neće podržati stvaranje nove većine bez izbora. Očekujem da se do kraja meseca dogovorimo sa strankama koje podržavaju rekonstrukciju i da početkom jula već imamo glasanje u Skupštini Vojvodine“, ističe za Danas Radić.

On pojašnjava procenu SNS zbog čega je najbolje najpre rekonstruisati vladu pa tek onda „ići na vanredne izbore“.

„Nije tu reč o nekakvim procenama šta je dobro za zemlju u ovom trenutku, a šta ne. Izbori su uvek dobri i mi ne bežimo od njih. Problem je samo u tome što su pred nama letnji meseci, što nije dobro vreme za održavanje izbora“,
zaključuje Radić.

Pavle Budakov, šef poslaničkog kluba SPS u Skupštini Vojvodine, kaže za Danas da neformalni razgovori te stranke sa naprednjacima o rekonstrukciji vlasti uveliko traju.

„Rekonstrukciju će podržati sve stranke osim DS i SRS. SVM je jedina stranka, osim DS, koja nije glasala za promenu izbornog sistema, ali očekujemo i njihovu podršku, s obzirom na to da su već izašli u javnost sa idejom o tome kako bi trebalo rekonstruisati vlast
“, ističe Budakov.

Izvor: Blic

Pogledajte još