Ne zovite vanzemaljce! Možda vas čuju

"Nije preterivanje reći da naučnici mogu otkriti vanzemaljske inteligentne oblike života u roku od dve decenije ili manje", rekao je Set Šostak, astronom SETI instituta u Kaliforniji obraćajući se pred američkim Kongresom.

SETI je institut koji je u protrazi upravo za takvim bićima, a jedan od njegovih osivača bio je čuveni astronom i pisac Karl Sagan. Takođe, u SETI su radila čak dva nobelovca.

Dr Šostak mogao je da iznese tako hrabro predviđanje zahvaljujući moćnom oružju u SETI arsenalu. Jedno je teleskop Hubble, a drugo svemirska opservatorija Kepler.

Kepler je otkrio 962 egzoplaneta u 72 zvezdana sistema, a među njima i Kepler-10c 17 puta veći od Zemlje za koji se veruje da ima uslove za postojanje živih stvorenja.

Osim toga, Kepler je uočio i 2.900 objekata, za koje tek treba da se utvrdi da li su planeti.

Vredi napomenuti da ovaj teleskop radi od 2009. što znači da je za izuzetno kratko vreme primetio ogroman broj potencijalno naseljivih planeta.

Stručnjaci kažu da ipak, najveći broj vanzemaljskih oblika života, neće biti naročito uzbudljiv. Verovatno će biti reči o nekim bakterijama, amebama i algama, ali sve i da na samo dve postoje inteligentna bića, SETI ima razloga da postoji.

Ovaj institut osluškuje svemir kako bi detektovao radio talase koje bi možda mogle da šalju tehnološki napredne civilizacije, poput naše.

I mi sami šaljemo radio signale i to u poslednjih 100 godina. Takve emisije sada se nalaze više od 100 svetlosnih godina od nas, a SETI predviđa da je najbliža nastanjena na samo 12 svetlosnih godina od nas.

Pojedini optimisti veruju da će na takve signale reagovati neka stvorenja poput ET vanzemaljca iz filma Stivena Spilberga. Postoje čak i oni koji su počeli aktivno da šalju poruke vanzemaljcima. Dakle, oni više ne samo da osluškuju svemir, nego i viču i to punim glasom ko smo i gde živimo potpunim neznancima.

Ne slažu se svi naučnici sa takvim ponašanjem. Jedan je čak to nazvao "nerazumno riskantnim, jer nemamo nikakve informacije o prirodi tih vanzemaljaca".

Džon Bilingem, astronom SETI i NASA čak je zatražio uvođenje moratorijuma na takve programe, zbog potencijalnog rizika po budućnost ljudi.

Da li je on paranoičan? Teško.

Šta bi se ljudima desilo, ako bi nas zaista posetili "mali zeleni", može se videti iz istorije. Kad god su tehnološki napredniji ljudi posećivali manje napredne zajednice, posledice su bile katastrofalne. To se vidi i u sudbini američkih Indijanaca i tasmanijskih Aboridžina.

Još realnija je mogućnost dolaska kompjuterskog virusa u signalu koji šalje neka napredna civilizacija.

Srpski astrofizičar profesor Milan Ćirković, rekao je da ti virusi mogu da oštete naše računarske mreže.

"To je zastrašujuća misao i zato nam je pametnije da budemo veoma, veoma tihi, umesto da tražimo vanzemaljske oblike života".

Izvor: B92

Pogledajte još