10 stvari koje nikad ne smete da stavljate u mikrotalasnu!

1. Plastične kese
Ukoliko ih stavite u mikrotalasnu rernu, mogu da izazovu požar i da ispuste toksične gasove.

2. Plastične čaše
Jednokratne plastične čaše u koje se pakuje jogurt, sir ili margarin nisu otporne na toplotu. Ukoliko u njih stavite hranu koju želite da zagrejete, rizikujete da se rastope i da ispuste hemikalije u hranu.

3. Posude za hranu iz dostave
Plastika se ne ponaša dobro u mikrotalasnoj peći, a hrana koju naručite uglavnom je pakovana u plastične posude. Isto pravilo važi i za plastične posude u kojima ste doneli hranu od kuće na posao. Pre nego što je stavite u mikrotalasnu, preručite je u porcelanski tanjir.
Ako nemate vremena za pripremu poslastica, napravite slatkiše za pet minuta u mikrotalasnoj rerni!

4. Voće
Limun odlično podnosi visoke temperature i ako želite da iscedite poslednju kap soka iz ovog voća, trebalo bi da stavite limun u mikrotalasnu. Ali druge vrste voća neće dobro reagovati: grožđe može da eksplodira, a suvo voće će početi da se dimi...

5. Tanjiri s metalnim ivicama
Ovo ste verovatno prvo načili kad ste kupili mikrotalasnu – ništa što ima delove metala na sebi ne smete da stavite u mikrotalasnu peć. Isto pravilo važi i za tanjire i za posuđe od nerđajućeg čelika.

6. Sosovi
Ukoliko nemate nameru da provedete pola dana ribajući unutrašnjost mikrotalasne pećnice, nemojte podgrevati sosove u njoj ako prethodno niste poklopili posudu u kojoj se sosovi nalaze.
Pročitajte 15 saveta za lakše kuvanje!

7. Čili papričice
Iako je rizik da će se zapaliti mala, izvesno je da će ljutina iz čili papričica jurnuti pravo u vaše lice kada otvorite vrata mikrotalasne.

8. Aluminijska folija
Ne podnosi dobro toplotu, pa se može desiti da hranu koju ste umotali u foliju i stavili u mikrotalasnu morate da bacite.

9. Jaja
Internet vrvi od saveta da ćete uštedeti vreme ako stavite jaja da se skuvaju u mikrotalasnoj. Greška! Vrelina stvara puno pare, pa će jaja eksplodirati, a onda znate šta vam je činiti – ribanje unutrašnjosti mikrotalasne do iznemoglosti...

10. Ništa
Ako ne stavite ništa u mikrotalasnu peć i uključite je, rizikujete da je uništite.

Huffingtonpost.com

Pogledajte još