Naoružavaju i decu: Irak u potpunom rasulu

Fotografije dece s automatskim oružjem, pozivi na ubijanje, monstruozne egzekucije i mučenja samo su neki od prizora koji poslednjih dana zgražaju ostatak sveta.

Nakon osvajanja drugog najvećeg iračkog grada Mosula, ekstremisti iz ISIL-a haraju severom zemlje uz jasnu poruku da je njihov sledeći cilj prestonica - Bagdad.

Premijer Nuri al-Maliki najavio je da će iračka vlada naoružavati civile koji se dobrovoljno jave za borbu. Dosad se prijavilo njih na hiljade.Juče su sunitski militanti zarobili ključni irački grad na severu zemlje, Tal Afar, smešten između Mosula i granice sa Sirijom. Njihov napredak ka Bagdadu je ipak, poslednjih dana usporen.

Apeli za pomoć stižu nakon što su svet zgrozile neverovatno zverski snimci pogubljenja u režiji monstruoznih militanata ISIL-a. Zatvorenike su poređali u rovove, uzvikivali bojne pokliče, a zatim ih jednog po jednog pred objektivom kamere hladnokrvno ubili.

Na čelu ISIL-a je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Baghdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu.

Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, no o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.

Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova je autentičnost pod znakom pitanja, jer se Baghdadi navodno i vlastitim saborcima obraća pod maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i "Nevidljivi šeik".

Sjedinjene američke države izrazile su zabrinutost, ali su isključile mogućnost slanja kopnene vojske. U međuvremenu, američka vlada u Irak će poslati "275 pripadnika vojnog osoblja" kako bi osigurali sigurnost američkoj ambasadi u Bagdadu i asistirali u preseljenju njenog osoblja.

Amerika je najavila kako bi mogla da koristi bespilotne letelice i njima da udari na pobunjenike ISIL-a. U Persijski zaliv uplovio je i nosač aviona USS George HW Bush uz pratnju još dva razarača. Britanija se ogradila od cele situacije najavivši da nema planove za vojnu intervenciju u Iraku.

Izvor: Blic

Pogledajte još