Kosta Bradić - Galerija 107

Kosta Bradić, slikar koji je toliko menjao svoj način slikanja... (kako između ostalog u odličnom katalogu, u tekstu naslovljenom: "Ko zna kada je Kosta Bradić postao ono što jeste?", kaže u likovnom osvrtu na delo ovog umetnika Đorđe Kadijević), predstavio nam se u četvrtak, 30. novembra 2006. godine u Galeriji 107 u Zemunu, sa 16 slika velikog formata (uglavnom pejzaži).

Izložbu je otvorio Radovan Bigović, nadahnutim govorom o životu i delu ovog velikana srpske likovne scene, obraćajući se gostima - publici (koji su došli u velikom broju da odaju zasluženu počast i uživaju u delu ovog velikog majstora slike), rečima koje upućuju, uvode u višeslojnije posmatranje, razumevanje umetnosti kroz radove stvaraoca, čija je veličina u jednostavnosti, skromnosti prevazišla okvire u kojima se najčešće delo vrednuje, pa samim tim postaje zaokružena celina kojoj je teško nešto dodati ili oduzeti, osim ako nas sam umetnik, po ko zna koji put i ponovo ne iznenadi nečim novim.

Odgovor na pitanje: "Ko zna kada je Kosta Bradić postao ono što jeste?", iz podnaslova ovog teksta, ne zna niko i znamo svi, ali samo pitanje je uvek i nanovo aktuelno, mi koji smo bili na izložbi verovatno smo dokučili neke delove odgovora, ali ono što je sigurno to je da smo uživali u slikama i u prijatnom društvu ljubitelja lepih umetnosti.

Dragan Kljajić

Pogledajte još