Crna Gora: Otvaramo fakultet za crnogorski jezik na Cetinju

Fakultet će biti javna ustanova visokog obrazovanja, čiji je osnivač vlada, a planirane su osnovne i postdiplomske studije, prenose crnogorski mediji.

"Osnovni razlog za otvaranje fakulteta jeste stvaranje naučnog potencijala koji će se baviti izučavanjem crnogorskog jezika, kao i obezbedjivanje adekvatnog nastavnog kadra za obrazovanje crnogorskih djaka i studenata iz crnogorskog - službenog jezika u zemlji", navodi "Pobjeda".

Osnivanjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost trebalo bi da budu stvoreni uslovi za četvorogodišnje studiranje, odnosno obrazovanje studenata u oblasti montenegristike.

Fakultet će, prema nezvaničnim informacijama, preuzeti zaposlene, imovinu, prava i obaveze Instituta za crnogorski jezik koji će prestati da postoji.

Crna Gora je, inače, poslednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik.

Za razliku od zemalja iz okruženja i šire, gde postoji nekoliko instituta i katedri na kojima se izučava i predaje službeni jezik, u Crnoj Gori postoji samo jedan Institut za crnogorski jezik i književnost i jedan studijski program pod nazivom Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

Izvor: B92

Pogledajte još