Sprema se nova afera: Šta će biti s Prokopom?

Iako je početkom maja Kuvajtski fond za ekonomski razvoj, finansijer projekta "Prokop", odbacio odluku da se posao dodeli konzorcijumu firmi oko Energoprojekta jer nabavka nije sprovedena u skladu sa međunarodnim procedurma, Železnice Srbije su ipak ugovor dodelili pomenutom konzorcijumu.

Prema pisanju lista, Kuvajtski fond je stopirao kredit od 25 miliona evra jer su, navode njihovi predstavnici, prilikom analaiza uvideli da su "dve od tri primljene ponude ocenjene kao "neprihvatljive", i da je ostala samo jedna ponuda bez neke druge sa kojom se možete porediti.

Uprkos primedbama koje je Kuvajtski fond izrekao, u obrazloženju odluke o dodeli ugovora firmamama okupljenim oko Energoprojekta, stoji i obrazloženje zašto su druge dve neprihvatljive – u slučaju Siti monta iz Zemuna navedeno je čak 16, a u slučaju Bauwesena iz Leskovca 13 nedostajućih stavki. Između ostalog nisu dostavljene garancije za ozbiljnost ponude, pismo o namerama poslovne banke, nisu navedene čak ni licence potencijalnih izvođača.

Kako se dalje navodi, druga problematična "stavka" u tenderu za Prokop je slučaj opunomoćenika češke firme AŽD Praha – jedne od šest kompanija u konzorcijumu – na otvaranju ponuda Predraga Neškovića, koji je donedavno obavljao funkciju direktora elektro – tehničkih poslova u Direkciji za infrastrukturu Železnica Srbije (radio i na reviziji projekta Prokop).

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava koji je u postupku javne nabavke za Prokop obavljao funkciju građanskog nadzornika obavestio je Upravu za javne nabavke i generalnog direktora Železnica da je odluka o dodeli ugovora u suprotnosti sa antikorupcijskim odredbama Zakona o javnim nabavkama. Toplički centar najavio je da će iskoristiti zakonsko pravo i Republičkoj komisiji za zaštitiu prava u postupcima javnih nabaki podneti zahtev za zaštitu prava.

Kuvajtski fond je pozvao srpske partnere da otovore novi poziv za dostavljanje ponuda.

Izvor: B92

Pogledajte još