Oni bi pali malu maturu: Političari tvrde da se malarija prenosi prljavim rukama!

Osmaci su prethodnih dana polagali testove iz matematike, srpskog jezika i po prvi put, novouvedeni kombinovani test s pitanjima iz pet predmeta – bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Pojedina pitanja su zbunila maturante, ali i naše političare. Telegraf je pozvao predstavnike stranaka u Skupštini Srbije i postavio im po jedno pitanje sa svakog testa koji su đaci imali ove godine. Verovali ili ne, mnogi su se baš pomučili da dođu do tačnog odgovora!

(old_image)

Đake je na testu iz srpskog jezika najviše namučilo pitanje u kome su trebali da prilagode imenicu “momak” brojevima 23. 16 i 21. Najveća dilema maturantima je bila da li se kaže 23 momka ili momaka!

Iako su poslanica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović i poslanik PUPS Momo Čolaković lako i tačno su odgovorili na ovo pitanje, poslanik SNS Zoran Babić se malo dvoumio, ali je, ipak na kraju, dao tačan odgovor.

(old_image)

Momo Čolaković dodao je da su, sudeći po mišljenju njegove unuke i mezimice Mine, koja je odličan đak, testovi bili laki.

Ipak, Čolaković je “pao” na testu Telegrafa. Naime, na pitanje da li se pranjem ruku smanjuje mogućnost oboljevanja od: malarije, anemije, žutice ili side, Čolaković je odgovorio: malarija i žutica. Moraćemo da ga razočaramo, jer malariju prenose komarci i nemoguće je sprečiti je redovnom higijenom.

(old_image)

Zoran Babić i Slavica Đukić-Dejanović su na sva pitanja tačno odgovorili, ali moramo da primetimo da su se baš dosta razmišljali oko odgovora na pitanje koje je đacima zadalo najviše muke: “Prilagoditi imenicu MOMAK brojevima 23, 16, 21″, ali su na kraju dali tačna rešenja.

Najlakše pitanje, na koji su naši sagovornicitačno odgovorili, bio je treći zadatak: “Koji od ponuđenih brojeva je manji od 0,2? (0,002/0,1/2,2/0,12/0,2002)”.

Mnogi poslanici nisu bili toliko hrabri da odgovore na Telegrafov test s male mature, a među njima su Dragan Marković Palma, Gordana Čomić i Dijana Vukomanović, koji su se pravdali “nemanjem vremena”.

(old_image)

PITANJA KOJE SMO POSTAVILI PRED POSLANIKE:

1. Prilagoditi imanicu MOMAK brojevima 23, 16, 21 – tačan odgovor: 23 momka, 16 momaka, 21 momak
2. Pranjem ruku smanjujemo mogućnost oboljevanja od: 1) malarije 2) anemije 3) žutice 4) side – tačan odgovor: 3) žutice
3. Koji od ovih brojeva su manji od 0,2? 1) 0,002 2) 0,1 3) 2,2 4) 0,12 5) 0, 2002 – tačan odgovor: 1) 0,002, 2) 0,1 i 4) 0,12

Telegraf

Pogledajte još