Zašto je smenjen direktor RHMZ?

Od Kocića juče nismo dobili objašnjenje zbog čega je razrešen dužnosti direktora RHMZ, na čijem čelu je proveo svega godinu dana. Spekuliše se da bi razlog smene mogao biti nezadovoljstvo premijera Aleksandra Vučića u vezi sa Kocićevim radom neposredno pre katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju sredinom prošlog meseca. Vučić je navodno bio iznenađen što je 15. maja, kada su počele poplave u Srbiji, direktor RHMZ-a bio van zemlje. Jedna od verzija koju smo nezvanično čuli jeste i da je Kocić sam dao ostavku.

On je krajem maja objasnio da je RHMZ na vreme upozorio nadležne o dolasku ciklona koji nosi obilne padavine, kao i da je reakcija državnih organa bila „blagovremena“.

- Svakodnevno smo izdavali hidrološke i meteorološke biltene, najave i upozorenja mejlovima i SMS porukama koje su dobijali Direkcija za vode kao nadležna organizacija u oblasti vodoprivrede i Sektor za vanredne situacije MUP-a, nadležan za uzbunjivanje i spasavanje u ovim situacijama - rekao je Kocić krajem maja.

RHMZ trenutno nema direktora, a tu dužnost sada obavlja Kocićev dojučerašnji zamenik Jugoslav Nikolić.

Vladan Kocić je radio u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije od 2000. godine, gde je vremenom napredovao od mesta šefa odseka do generalnog direktora Zavoda. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, sekretar je Opštinskog odbora SNS Rakovica, dok je ujedno i član Glavnog odbora SNS. U Skupštini GO Rakovica odbornik je bio od 2004. godine.

B92

Pogledajte još