OBRENOVAC: Glavni problemi voda za piće i dezinfekcija objekata

Od pre dva dana radi kanalizacija, otvoreno je nek oliko prodavnica, trafika, banaka i kafića, struje ima gotovo svuda, ali i ne vode za piće što predstavlja veliki problem.

Predsednik opštine Miroslav Čučković ističe da je sada najvaznije da se vrlo intenzivno nastavi sa dezinfekcijom stambenih i poslovnih prostora, koju radi Zavod za biocide.

On je istakao da gradjani moraju "apsolutno sami da očiste svoj stan pre dolaska ekipe za dezinfekciju" i da na taj način budu odgovorni da se što pre završi dezinfekcija svih objekata.

"Više od milion i po kvadrata je uradjeno do sada, ali ostalo je još toliko da se dezinfikuje i moj apel je da gradjani koji nisu do sada bili u Obrenovcu, da dodju da otvore svoje stanove i da se izvrši dezinfekcija", rekao je Čučković.

On je istakao da kanalizacija radi drugi dan u punom kapacitetu i da je to bio prvi preduslov da se krene i u suštinsku rehabilitaciju vodovoda, odnosno da arterski bunari koji su bili potopljeni počnu da rade "i da iz režima tehničke vode pređemo u režim pitke vode".

"To je zadatak za naredni period s obzirom da je kanalizacija gotova", rekao je Čučković dodavši da u 99 odsto grada ima struje i da se sada otklanjaju kvarovi po sistemu "od kuće do kuće".

Za razliku od centralnih gradskih ulica, na kojima je i mnogo manje kabastog otpada nego prethodnih dana, mnogo teža situacija je u naselju Urovci kod Termolektrane, čiji meštanka Angelina Belić je došla da traži pomoć u opštini.

"Poplavljeni smo još uvek... niko ništa ne pomaže, čak ni cisterna s vodom ne ide - jednom je prošla više je nema", kaže Belić.

Prema njenim rečima, voda je u Majdanskoj ulici gde živi bila je do iznad prozora, kanalizacija zapuštena, a septičke jame pune, pa se sve to izlivalo.

"Nikog nema da dodje da vidi dali smo živi, šta je sa nama - jurimo od opštine do drugih... vraćaj se ovamo, tamo... haotično je stanje u celoj Majdanskoj ulici, a u dve-tri kuće voda se zadržala čitavih 15 dana jer nije imala gde da ode", kaže Belić.

Na ulicama Obrenovca i danas su cisterne s vodom za piće, javni prevoz kao i lokalni Dom zdravlja rade, a ugroženom stanovništvu se deli socijalna pomoć.

Izvor: Blic

Pogledajte još