PRIJEMNI ISPIT: Ne zna se da li je skuplja priprema ili samo polaganje!

Paprenim fakultetskim taksama tu nije kraj. One koji polože prijemni ispit potom čeka i plaćanje upisa na fakultet, čija cena u proseku iznosi oko 5.000 dinara. To znači da će maturante koji su plaćali i pripremnu nastavu na fakultetu celokupan upis koštati najmanje 200 evra. Podsetimo, većina fakulteta držala je pripremne časove za prijemni ispit, a cene su se kretale od 4.800 do čak 60.000 dinara.

Naplaćivanje polaganja fakulteti pravdaju i radom komisije koju, kažu, moraju da plate za pregledanje testova. Tu su zatim i troškovi komunalija, štampanja testova, a kod nekih fakulteta i iznajmljivanja prostora za polaganje. U obrazloženju beogradskog FON-a među troškovima fakulteta čak se pominju ispitne sveske. Na ovom fakultetu cena polaganja prijemnog ispita kreće se od 5.500 dinara ako kandidat polaže jedan predmet do 7.250 ako polaže dva.

Polaganje prijemnih ispita sada je dodatni udar na kućni budžet. Sudeći prema fakultetskim cenovnicima, polaganje će najskuplje platiti kandidati na Fakultetu likovnih umetnosti, koji za to moraju da izdvoje čak 11.000 dinara. Na fakultetu navode da se ovaj iznos plaća „za tehničke usluge i neposredne materijalne troškove organizovanja prijemnog ispita“.

Upisne takse ove godine su naročito poskupele na novosadskim fakultetima. Na novosadskom Pravnom fakultetu tako prijemni košta 7.600 dinara, a upis je 6.900 (plaćaju samo budžetski studenti).

Među najjeftinijima je, kao i svake godine, Tehnički fakultet u Boru, čija taksa za polaganje prijemnog iznosi 3.000 dinara. Za njim sledi Elektronski fakultet u Nišu, sa cenom polaganja od 5.000 dinara. Imajući u vidu da se cene školarina kreću od 26.000 do čak 240.000 dinara, a da se godišnji troškovi studija (knjige, ispiti, materijal) kreću u visini dve prosečne srpske plate, roditeljima su i najniže fakultetske takse veliki trošak.

- Postalo je neizdrživo. Pa, zar samo bogati ljudi u ovoj zemlji treba da školuju decu? Dala sam sinu za polaganje prijemnog 50 evra, a sad mi kaže da će

morati da plati i upis ako položi. Imam platu 24.000 dinara i moraću da pozajmim novac ako hoću da mi dete krene na fakultet - priča Biljana L. (45) iz Niša.
Podsetimo, iz Ministarstva prosvete već godinama apeluju na fakultete da ne naplaćuju polaganje prijemnog ispita jer to što im država uplaćuje za budžetske studente podrazumeva i ovaj trošak.

Izvor: Blic

Pogledajte još