Njujork legalizuje marihuanu

To znači da će lekar moći da prepiše marihuanu (u obliku koji ne može da se puši) pacijentima obolelim od teških bolesti sa unapred definisanog, ali fleksibilnog spiska usvojenog na nivou države.

Kuomo je u petak ponovio da podržava zakon, koji bi trebalo da stupi na snagu za najviše 18 meseci.

- Korišćenje marihuane u medicinske svrhe ima značajne prednosti, ali i potencijalne loše strane, koje su takođe značajne. Hteli smo da postupimo ispravno. Ovo je sistem koji će biti koristan ljudima kojima je potrebna, čak i deci, deci oboleloj od epilepsije. Istovremeno, to je sistem koji će biti obezbeđen, što znači da će ga državna policija pratiti i nadgledati - rekao je on.

Dan pre nego što je predlog zakona usvojen, Kuomo je rekao da on obuhvata krivično kažnjavanje u slučaju prevare, kao i mehanizam koji omogućava

guverneru da “suspenduje program u bilo kom trenutku na preporuku ovlašćenog nadzornika državne policije ili komesara za zdravlje, ukoliko postoji rizik po javno zdravlje i bezbednost”.

Govoreći o novom zakonu, Dajen Savino, koja u Senatu predstavlja grad Njujork, istakla je da je reč o “istorijskoj pobedi hiljada Njujorčana, koji više neće morati nepotrebno da pate tokom svoje herojske borbe sa bolešću.”

Njujork je 23. američka država koja će omogućiti korišćenje marihuane u medicinske svrhe. Među državama koje su ga već odobrile su Konektikat, Vermont i Nju Džersi.

blic

Pogledajte još