Kragujevac: Optužen u aferi "Indeks" postao dekan Pravnog fakulteta

Đurđevića je, krajem aprila ove godine, imenovao Savet fakulteta koji je prethodno razrešio funkcije dekana Predragana Stojanovića.

Stojanović, koji je dva puta biran za dekana, rekao je da je ostavku na funkciju dekana podneo iz zdravstvenih razloga, što je, kako je naveo Savet fakulteta odmah prihvatio i potom za dekana imenovao profesora Đurđevića.

"Kada sam izabran za dekana, i tada imao sam zdravstvenih problema, ali je tada bilo važno organizovati rad na fakultetu i prihvatio sam tu funkciju, pre svega da Pravni fakultet prođe proceduru dobijanja akreditacije, ali moje zdravlje mi ne dozvoljava da se i dalje bavim tim poslom", rekao je Stojanović.

On je naveo i da je mandat novoizabranog vršioca dužnosti dekana šest meseci, te i da u tom roku treba organizovati izbore za novu upravu Pravnog fakulteta.

Profesori Đurđević i Stojanović su među 87 optuženih u aferi "Indeks", koja posle pet godina suđenja pred Višim sudom u Smederevu, i sedam godina od podizanja optužnice, još uvek nema sudski epilog.

Među 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma, je ukupno 23 profesora, sa pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu.

Oni se terete da su izvršili ukupno 159 krivičnih dela, od kojih su 114 za primanje mita za upisivanje ocene u indeks bez polaganja ispita. Prema navodima optužnice, za upisivanje ocene uzimali su od 500 do 1.000 evra, dok su lažne diplome imale tarifu od 12.000 do 16.000 evra.

Afera "Indeks" na Pravnom fakultetu u Kragujevcu otkrivena je 20. februara 2007. kada je, zbog sumnje da su prodavali i kupovali ispite i diplome, uhapšeno 10 osoba, među kojima osam profesora. Do kraja marta te godine, u pritvoru se našlo 15 tadašnjih i dva bivša predavača Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Među prvima koji su uhapšeni su tadašnja pomoćnica ministra prosvete i profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Emilija Stanković, tadašnji dekan Sveto Purić i prodekan Božin Vlašković.

Krajem marta 2007. godine uhapšeno je još pet profesora, među kojima su dvojica bivših - dekan Pravnog fakulteta u Nišu Miroljub Simić i profesor Radomir Stojanović iz Novog Sada, kao i profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu Radoje Brković, Miodrag Mićović, Slobodan Svorcan.

Svi optuženi za korupciju na Pravnom fakultetu negiraju krivicu.

Prema podacima sa sajta Pravnog fakulteta, od devet članova Saveta fakulteta, najvišeg organa upravljanja tom ustanovom, iz redova profosora su i Emilija Stanković, Sveto Purić, Božin Vlašković i Miodrag Mićović, svi optuženi u aferi "Indeks".

Izvor: B92

Pogledajte još