Da li je legalna markica za Hram Svetog Save?

Na poštanske pošiljke u Srbiji već četvrtu godinu zaredom plaća se dodatna poštanska marka namenjena izgradnji Hrama Svetog Save, ali građani i ove godine negoduju i pitaju se da li je sve u skladu sa zakonom.

Na šalterima pošta ljudi se pitaju da li baš moraju da plate, a pojedinci sumnju da je sve regularno jer je navodno postojao problem oko izdavanja fiskalnog računa.

Doplatna markica košta 10 dinara i uz nju biste morali da dobijete fiskalni račun. Obavezna je uz sve pošiljke, osim telegrama, post ekspres pošiljki, kao i one koje sadrže novine i časopise

Iz Organizacije potrošača Srbije kažu da uplata novca za hram nije sporna jer je sve u skladu za zakonom, ali da je važno da postoji transparentnost, odnosno da se zna koliko je novca uplaćeno.

Doplatna markica se plaća od 6. juna do 20. avgusta, košta 10 dinara i izdata je u tiražu od 7.600.000 komada. Vlada je uredbu donela 11. aprila ove godine, a sredstva od prodaje biće usmerena Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera hrama.

izvor: telegraf

Pogledajte još