Pronađeno još jedno telo s potonulog južnokorejskog trajekta

Putnički trajekt "Sevol", težak 6.825 tona, potonuo je kod jugozapadne obale Južne Koreje 16. aprila. Na trajektu se nalazilo 476 osoba, medju kojima 325 srednjoškolaca koji su bili na izletu, podsetila je agencija AFP.

Tokom operacije potrage za poginulima poginula su dva ronioca, pa su mnogi pozivali da se trajekt izvuče kranovima.

Rodbina osoba koje se vode kao nestale, medjutim, insistira da se prvo prinadju njihova tela.

Pre tri dana južnokorejska policija je uhapsila suprugu odbeglog milijardera, kog vlasti traže zbog nesreće sa trajektom.

Uhapšena je Kvon Jun-dža (72) osumnjičena za proneveru, a policija je za njom tragala više od 20 dana.

Policija više od mesec dana traga za njenin suprugom, Jo Bjung-unom (73), optuženog za proneveru novca, nemar i utaju poreza u kompaniji koja je vlasnik potonulog trajekta.

Prethodno je uhapšen i suprug Joove mladje sestre, inače bivši ambasador u Češkoj, zbog sumnje da je pomogao milijarderu da izbegne hapšenje, prenela je agencija Rojters.

Vlasti su podigle vrednost nagrade za informaciju o tome gde se milijarder skriva na pola miliona dolara.

Predsednica Južne Koreje Park Gjen-hje je zatražila od policije i tužilaštva da učine mnogo više kako bi Jo bio izveden pred lice pravde.

Vlasti najviše zanima da li su pronevere novca u kompaniji dovele do toga da na trajetku ne budu ispoštovane bezbednosni standardi i procedure.

Za pomorsku katastrofu je 10. juna počelo sudjenje 15-orici članova posade, a sa najtežim optužbama za "ubistvo iz namernog nemara" suočeni su kapetan broda Li Džon-seok (69) i još tri osobe.

Predsednica Južne Koreje je nedavno zamenila sedmoro članova kabineta u cilju da povrati poverenje javnosti poljuljano posle nesreće trajekta.

Ona se našla na udaru oštrih kritika u vezi vladinog reagovanja i rukovodjenja situacijom posle potonuća trajekta.

Izvor: Blic

Pogledajte još