Medvedev: Dešavanja u Ukrajini su ista kao situacija sa bivšom Jugoslavijom

- Ja ne govorim sada o konkretnim ljudima, već se to odnosi na sve lidere ukrajinske države. Kako bivše tako i sadašnje koji su odgovorni za ono što se dešava. I veliki deo odgovornosti je na onima koji su podsticali napetosti u Kijevu i doprineli državnom udaru s početka ove godine - rekao je Medvedev na sastanku sa predstavnicima vladajuće Jedinstvene Rusije.

- Razvoj situacije u Ukrajini je bio takav da se pre izvesnog vremena nije mogao zamisliti ni u najgoroj noćnoj mori - naveo je Medvedev i podsetio prisutne da je Evropa već bila svedok slične situacije nakon raspada Varšavskog pakta i izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji. U toj najstrašnijoj tragediji zemlja je razbijena, a odvojene republike su se našle u oružanim sukobima jedne protiv drugih podsetio je Medvedev.

Medvedev je primetio da je zbacivanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča bilo nelegalno, uz sva dramatična dešavanja koja su ga pratila, a da su "stvari mogle da budu drugačije i da ispadnu dobro", prenosi Itar Tas s.

- U svakom slučaju, normalni predsednički i parlamentarni izbori su mogli da budu održani. Sve je bilo nametnuto, zapravo, nametnuto zapravo upotrebom vrlo specifične tehnologije - primetio je Medvedev.
Ruski premijer tvrdi da Rusija želi da vidi svog suseda kao sređenu državu i koje se vraća na ustavni put.
- Bez obzira šta oni kažu ili pišu, bez obzira šta kaže propaganda, oni su veoma blizu nas - delimo zajedničku istoriju i dalje delimo zajedničku ekonomiju, uprkos življenju u različitim zemljama. Reći ću još više - imamo zajedničku sudbinu u velikoj meri - rekao je Medvedev.
Ruski premijer je naveo da zvanična Moskva očekuje od Kijeva da ima sluha za svoje protivnike, pošto se samo na taj način može obezbediti povratak mira.
Izvor: 24sata
Pogledajte još