Ko poseduje najbrži super-računar na svetu?

Kinezi ponovno imaju najbrži super-računar na svetu, ali ovom listom i dalje dominiraju Amerikanci.

Na BBC-u podsećaju da je prošlo samo pet godina od kada je IBM-ov Roadrunner probio granicu od 1 petaflopa, međutim, ovaj je super-kompjuter prošle godine ugašen zbog preterane potrošnje energije.

Lista top 500 super-računara objavljuje se još od 1993. godine i na njoj se prikazuje brzina računara temeljena na benčmarku koji je prvi put korišćen davne 1979. godine ali se on, naravno, s napretkom tehnologije i računara s godinama stalno poboljšava.

Inače, od prošle godine broj kineskih super-računara na ovoj listi povećao se za dvadeset posto, dok je udeo američkih super-računara smanjen za 15 posto, ali uprkos tome SAD i dalje dominira ovom listom.

Tako se među 500 najsnažnijih super-računara na svetu njih 233 nalazi u Americi, 76 se nalazi u Kini (prošle je godine ta brojka iznosila 63), 30 u Velikoj Britaniji, 27 u Francuskoj i 23 u Nemačkoj.

Ukupna brzina svih računara sa Top 500 liste iznosi čak 274 petaflopa, pri čemu brzinu veću od jednog petaflopa imaju čak 37 računara, dok je na listi objavljenoj pre pola godina brzinu veću od 1 petaflopa postigao 31 super-računar.

Izvor: B92

Pogledajte još