Šokantno svedočenje oficira Vojske Republike Srpske

Ispaljivanje "modifikovane avio-bombe" sa zemlje, pukovnik Radojčić, tadašnji komandant Ilidžanske brigade VRS, naredio je, po sopstvenim rečima, zato što je sarajevska televizija "emitovala najcrnju propagandu protiv srpskog naroda".

"Lansirali smo 28. juna 1995. modifikovanu avio-bombu na zgradu RTS, koja je zapravo bila radiotelevizija Prvog korpusa Armije BiH i celog rata je emitovala najcrnju propagandu protiv srpskog naroda... Prikazivali su nas kao najcrnje zločince", kazao je svedok Mladićeve odbrane.

Radojčić je posvedočio da je "direktno video da je bomba pogodila zgradu televizije". "Bio sam sretan zbog toga", rekao je on.

Taj incident, u kojem je poginula jedna osoba, a ranjeno ih je 28, bio je u optužnici koja generala Mladića (71), u to vreme komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, ali je pre početka procesa - uklonjen.

Svedok je potvrdio da je istim tipom bombe 7. aprila 1995. gađao i zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić", "koja se samo zvala škola, a u njoj je bio centar za obuku specijalnih snaga" ABiH. Bomba je tu zgradu promašila za 20 metara i napravila veliki krater iza nje.

Zgradu škole, Radojičić je u izjavi nazvao "legitimnim vojnim ciljem".

Po optužnici protiv Mladića, ta bomba je uništila jednu i oštetila 11 kuća, pri čemu je stradala jedna osoba, a ranjena su tri lica.

Nasuprot tužiocima, svedok je tvrdio da su modifikovane avio-bombe bile preciznije nego da su bacane iz aviona. "Dejstva naše artiljerije bila su izuzetno precizna", rekao je on.

Istovremeno, Radojčić je negirao da je njegova brigada bila odgovorna za smrt šestoro dece u sarajevskom naselju Alipašino polje 22. januara 1994. u eksploziji minobacačkih granata.

Strategija VRS bila je da oko Sarajeva "zaštiti svoje stanovništvo i spreči proboj Prvog korpusa ABiH iz grada", naveo je svedok. "Nije cilj bio da se blokiraju civili... Nije bilo potpune blokade Sarajeva, uvek smo dozvoljavali civilima da odu... Protivnik to nije dozvoljavao", rekao je Radojčić.

Braneći svoje položaje i naselja, Ilidžanska brigada je, po svedokovoj izjavi, otvarala vatru isključivo po vojnim ciljevima u gradu, preduzimajući mere da spreče civilne žrtve, kao što im je i naredila viša komanda.

Kao i prethodni svedoci, Radojčić je tvrdio da nikada nije dobio ni dao naređenje da napada i teroriše civile.

ABiH je, nasuprot tome, zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu - poput bolnice na Dobrinji - i iz njih otvarala vatru na VRS. Pre nego što bi uzvratila vatrom, Radojčićeva jedinica bi, kako je posvedočio, upozorila Unprofor da će to učiniti.

Radojčić je opovrgavao i navod optužnice da je VRS sprečavala humanitarne isporuke za stanovništvo Sarajeva, tvrdeći da su konvoji bili propuštani uvek kada bi bili najavljeni.

Svedoka Radojčića, sutra će unakrsno ispitivati tužioci.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Izvor: Beta

Pogledajte još