STROGE MERE ŠTEDNJE: Ništa od selidbe Vlade u Palatu Srbije!

Od ideje da sva ministarstva budu na jednom mestu, a da u Nemanjinoj 11 sede samo premijer i prvi potpredsednik sa svojim saradnicima, definitivno se odustalo, piše “Danas”, dodajući da ta inicijativa nikada zvanično nije ni pokrenuta.

- Preseljenje ministarstava u Palatu Srbija bi zahtevalo dosta troškova, a sada u vreme krize to nije izvodljivo. Takođe, to bi podrazumevalo i da se iz zgrade nekadašnjeg SIV-a iseli MUP na neku drugu lokaciju, kako bi se oslobodilo celo jedno krilo Palate - objašnjava izvor Danasa, koji tvrdi da su tu inicijativu “više pokretali mediji nego što je zvanično to neko predložio“.

U Palati Srbija trenutno su smeštena sedišta ministarstava unutrašnjih poslova, trgovine i telekomunikacija, omladine i sporta, kabinet ministra bez portfelja Velimira Ilića, kao i vladinih kancelarija za Kosovo i Metohiju, za ljudska prava i za saradnju sa civilnim društvom.

Na adresi Kneza Miloša 20 smešteni su resori finansija i privrede, a u Nemanjinoj 22-26 ministri poljoprivrede, građevinarstva, energetike, pravde, prosvete i zdravlja.

Ministarstvo odbrane je u Birčaninovoj, spoljni poslovi su u Kneza Miloša 24-26, Ministarstvo kulture u Vlajkovićevoj 3, a u Vlajkovićevoj 10 je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. U Nemanjinoj 11, sedištu Vlade Srbije, osim kabineta premijera Aleksandra Vučića, nalaze se i kabineti potpredsednice vlade Kori Udovički i ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Palata Srbija ima ukupno 65.000 kvadratnih, od čega čak 50.000 kvadrata čine hodnici i saloni, dok je manji deo od 15.000 kvadrata kancelarijski prostor. Nakon raspada SFRJ, u zgradi su bili smešteni državni organi SR Jugoslavije, a zatim Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još